Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

3D zebra pri OŠ Grm v novem mestu

3D zebra_ Novo mesto_Foto Anže Krze Mediaspeed (12)

Danes smo predali v uporabo prvo 3D-zebro na Dolenjskem, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu, ki se nahaja pri OŠ Grm. Mestna občina Novo mesto se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki smo združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih »tridimenzionalnih« prehodov za pešce, 3D-zeber, želimo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav« za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa. Župan Gregor Macedoni je ob novi pridobitvi poudaril: »V Mestni občini Novo mesto spodbujamo projekte, ki delujejo povezovalno med različnimi organizacijami in nadgrajujejo naše vsebine na področju varnosti najranljivejših udeležencev v prometu. Zato pozdravljamo pobudo zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot za zaris 3D zebre za pešce ob Osnovni šoli Grm, kjer bo poleg današnje pridobitve za večjo varnost otrok poskrbela tudi rekonstruirana Trdinova ulica. Naši šolarji bodo lahko že v prihodnjem šolskem letu uporabljali nove površine za pešce in kolesarje, zanje bomo uredili še avtobusno postajališče, predvideli pa smo tudi varnejšo izstopno točko za otroke, ki jih starši pripeljejo v šolo. Ker imamo pri skrbi za varnost v prometu v prvi vrsti v mislih predvsem naše občane, me veseli, da so bili tudi oni aktivni del projekta in da je na njihovo željo 3D zebra svoje mesto dobila ravno v šolskem okolišu. Zato gre zahvala tudi njim, ker so poskrbeli, da bodo lahko Trdinovo ulico bolj varno prečkali tako grmski učenci kot vrtičkarji bližnjega vrtca Ciciban in ostali Novomeščani.«

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 (77 smrtnih žrtev) presegli za kar 48 %. Tudi analiza napredka držav EU 2019-2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice, kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 % vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem 5-letnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Predsednica uprave Generali zavarovalnice Vanja Hrovat je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedala: »3D-zebra v Novem mestu je del naše širše preventivne kampanje »Varno ima vedno prav«, s katero ozaveščamo in opozarjamo voznike na najbolj ranljive udeležence v prometu, še posebej na šolarje. V okolju, kjer delujemo, želimo prispevati k večji varnosti, k varnejši mobilnosti, znižati število prometnih nesreč in izboljšati življenja ljudi. Pri tem si prizadevamo poiskati inovativne, trajnostno naravnane rešitve. Prav dolgoročne rešitve in vseživljenjsko partnerstvo našim strankam na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu so pomemben del poslanstva zavarovalnice Generali.« 

Današnji dogodek ob predaji nove 3D-zebre so s pesmijo obogatili učenci in zborček Otroškega pevskega zbora OŠ Grm in raper Trkaj. Ravnateljica OŠ Grm Zdenka Mahnič je ob tem povedala, da je zagotavljanje varnosti učencev na prvem mestu tako za učiteljski kolektiv kot tudi za starše, iz njega pa izraščajo drugi projekti, kot sta: »Področje trajnostne mobilnosti in projekt, v katerem smo na OŠ Grm pionirji v slovenskem merilu, Pešbus – projekta, ki sovpadata z vzgojo za zdrav in varen življenjski slog.«

Predajo 3D-zebre je pospremila Trkajeva pesem »Varno ima vedno prav«, ki je otroke in vse udeležence v prometu spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa pomembno sporočilo: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat” – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do konca maja v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili lanskim štirim iz Velenja, Ptuja in Ljubljane in letošnjim, ki so jih že predali v uporabo v Piranu in Kobaridu.   

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.