Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

EU ocena varnosti cest po državah – Podano mnenje političnih strank, ki so izvoljene v Državni zbor

stranke v DZ

Pred volitvami smo glede na podajo EU ocene varnosti cest pozvali vse politične stranke k opredelitvi do izzivov, ki nas čakajo na tem področju v prihodnje. V Državni zbor, so bile izvoljene stranke, katerih opredelitev je sledeča:

GIBANJE SVOBODAOdgovor tukaj.
LEVICAOdgovor tukaj.
NSIOdgovor tukaj.
SDOdgovor tukaj.
SDSOdgovor tukaj.

Slovenija z letošnjim letom zaključuje desetletno obdobje ReNPVCP 2013-2022 in vstopamo počasi v novo do leta 2032.

Lani žal s 48% višjim odstopanjem najhujših posledic (smrtne žrtve) ciljev nismo dosegli, prvo četrtletje letošnjega leta pa nakazuje še poslabšanje.

Mnenja smo, da si Slovenija ne zasluži biti na repu držav EU. Odgovorni si v iskanju rešitev, stabilnosti sistema, pravih in merljivih ukrepov in s tem odgovornosti lahko zastavijo naslednja vprašanja:

  1. Zakaj je Slovenija na področju varnosti otrok med varnejšimi državami v EU?
  2. Zakaj podobnega stabilnega sistema ne udejanjimo za vse udeležence v cestnem prometu?
  3. Kateri ukrepi nas ločijo od merljivih ukrepov najbolj varnih EU držav?
  4. Zakaj in kdo je tisti v državi, ki jih ne udejanji?
  5. Zakaj naš nacionalni program varnosti cest ne obsega merljivih ukrepov posameznih državnih organov in odgovornosti za njihovo udejanjanje ali ne/doseganje ciljev?
  6. Zakaj nimamo javno objavljenih delujočih rešitev in ukrepov držav EU za posamezne najpogostejše vzroke prometnih nesreč, ki se jih postopno ali sorazmerno na varnostno situacijo sprejema po področjih?
  7. Kdo nosi družbeno odgovornost za izgubo zdravja in življenj, varnost cest, izgubo v BDP, ki je višja od povprečja držav EU?
  8. Kateri družbeni nosilci v državi lahko/morajo prispevati k višjim standardom varnosti, glede na dejstvo, da obstoječi glede na oceno napredka držav EU v obdobju preteklih 3 let svojega dela niso opravili uspešno?

Sorodne vsebine:

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.