Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Nacionalna prevetivna akcija Varnostni pas varuje vas

varnostnipas-avp

Včeraj, 4. 4. 2022, se je pričela nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala do 10. aprila 2022, vodi pa jo Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo.

Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

ZASKRBLJUJOČI PODATKI ZA PRETEKLO LETO:

Le dobra polovica umrlih voznikov osebnih vozil lani uporabljala varnostni pas, pri potnikih stanje še slabše

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2021 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala 56 %  oz. najmanj v zadnjem 5 letnem obdobju. Od 32 umrlih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 18 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 41 %. Od skupaj 139 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 111 oz. 80 % uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 % oz. 2.393 voznikov.

Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih je stopnja uporabe varnostnega pasu 46 % (78 % v letu 2020), saj 5 umrlih oseb ni uporabljalo varnostnega pasu (pri enem neznana uporaba). Varnostni pas je uporabljalo vseh 5 umrlih voznikov tovornega vozila, ustrezno zaščito je imel samo 1 od 3 umrlih voznikov traktorja.

Več informacij na voljo na povezavi.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.