Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pričetek akcije 40 dni brez alkohola

NK_40 dni brez alkohola

Jutri, 2. 3. 2022, se ob 11. uri se z novinarsko konferenco pričenja akcija 40 dni brez alkohola, ki bo potekala od 3. marca do 16. aprila 2022, tokrat pod geslom “Smej se!”. Akcijo že vrsto let podpiramo tudi na Zavodu Varna pot.

Soorganizatorji akcije 40 dni brez alkohola bodo predstavili akcijo, problematiko alkohola v Sloveniji, nove statistične podatke in pozitivne osebne zgodbe. Spregovorila bosta tudi ambasadorja akcije Uroš Kuzman in Aleš Novak, stand up komika.

Prisotni bodo tudi predstavniki sodelujočih organizacij in zdravljeni alkoholiki, ki so pripravljeni povedati svoje življenjske zgodbe.

“Smej se” je slogan letošnje akcije Karitasa, 40 dni brez alkohola. “Le kaj se naj smejimo”, me je ogovorila ena izmed naših ambasadork, “ko pa je porast alkohola v najhujših prometnih nesrečah iz 22% dosegel že 37%  v letu 2021.”  “In ti %”, še nadaljuje, “imajo svoj ime, priimek, pa konec koncev  tu ne gre samo  za tiste, ki so umrli in bili hudo telesno poškodovani, posledice so prizadele  tudi njihove sorodnike, prijatelje, kolege. Ne morem in ne znam se dati v kožo alkoholiziranih povzročiteljev, toda zdi se mi, da so oni in njihovi bližnji nedvomno tudi žrtve začaranega in tragičnega davka alkohola. Koliko gorja bo ta alkohol še naredil pri nas”, še zaključi. V očeh ji vidim solze, obup, žalost, jezo. Brez besed, nežno jo objamem in stisnem k sebi. Ni potreben komentar, prepričevanje, le tišina, poslušanje in znak spoštovanja ter ljubezni. To je naše poslanstvo, ki smo mu zvesti že 15 leto. Ni dvoma, da nas je čas pandemije Covid 19, očitno v delu našega vsakdana še bolj stisnil, utesnil in da je del posledic tudi rezultat stiske ljudi. Vendar je to tudi dokaz, da je alkohol, ko prestopi tanko mejo sreče, v naslednjem hipu tragika, zlo, uničevalec odnosov, ljubezni, življenja, torej bolezen današnje družbe. Ne moremo ga ignorirati, se pretvarjati, da ga v našem vsakodnevnem življenju doma, službi, na cesti jutri ne bo. Lahko pa vas nagovarjamo, da sami, skupaj z bližnjimi, prijatelji, znanci, sodelavci podarite sebi, družini, družbi dan, teden ali vseh 40 dni brez alkohola.  Morebiti to postane nekaj lepega, novega, plodnega in če ne poskusimo, ne bomo nikoli vedeli. Zna se zgoditi, da nas nekoč, nekje, nekdo tudi vzame za zgled. Našo ambasadorko primem za roko, ji pogledam v oči in…” veš kaj, tako kot čutimo drug drugega in potrebujemo oporo, prijateljstvo, ljubezen, tako ti, jaz in vsi mi še kako potrebujemo SMEH. Če kdaj, potem se mi zdi, da ga danes.”  Ja, kolegi Karitas, hvala, da smo lahko z vami že od samega začetka in hvala vam za SMEH. Naj tlakuje našo varno pot naprej proti Viziji NIČ.

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.