Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

44-letnik vozil z 1,46 mg alkohola v litru krvi

alkotest Vir_PU MB

Spletni medij novice.svet24.si poroča:

“Policisti so pred nekaj dnevi, natančneje 6. februarja zvečer, v okolici Slovenske Bistrice zaznali nenavadno vožnjo voznika avtomobila.

Ustavili so ga in ugotovili, da gre za 44-letnika. Kar hitro so odredili alkotest. Ta je pokazal kar 1,46 mg alkohola v litru krvi, kar je skoraj 3 promile.

S to ravnjo alkohola v krvi si je voznik prislužil najvišjo kazen. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo ter vzeli vozniško dovoljenje. Slednje bodo z obdolžilnim predlogom posredovali na Okrajno sodišče v Mariboru.”

Vir.  


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.