Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Stari smo 15 let

stari smo 15 let

Stari smo 15 let.. In na prehojeno pot smo ponosni. Zakaj? V naših programih se skozi vsa leta prelivajo številne življenjske zgodbe, strokovno znanje, vztrajnost in pozitiven odnos do zdravja in življenja. Imamo vrednote, vizijo in cilj, ki smo jih soustvarjali na domačem, regijskem, evropskem in svetovnem nivoju. Preprosto smo vse navedeno strnili v programu  »Živimo Vizijo NIČ.« Njeno poslanstvo lahko zasledimo že ob izjavi naše ambasadorke Marijane Kračun, ki nas je leta 2009 ob obeležitvi Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč, na Prešernovem trgu v Ljubljani, nagovorila: »Včeraj se je prometna nesreča pripetila njim, danes nam in ne želimo si, da bi se jutri pripetila vam.«

Ko začutiš in zaživiš sporočilnost besed, poti nazaj ni več in od takrat dalje je zavedanje, da se najhujše posledice prometnih nesreč lahko in morajo preprečiti, vtkano v vsako našo aktivnost. Strokovnost, znanje, veščine, programi, merljivost aktivnosti, ki odlikujejo države z najvišjo stopnjo varnosti cest v EU, postane poslanstvo, ki ga želimo udejanjiti tudi v Sloveniji.

Psihološka pomoč ljudem, ki so jih najhujše posledice zaznamovale, preventivno-izobraževalni  programi, prireditve za najmlajše, mlade in starejše, zagovorništvo so programi, zaradi katerih so nas kot prvo nevladno organizacijo t.i. vzhodne Evrope  sprejeli v Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč FEVR. V vseh teh letih smo se  organsko razvijali tako v programskem, strokovnem, osebnem in kadrovsko-finančnem delu. Programe  razvijamo in izvajamo s pomočjo pridobljenih sredstev na razpisih državnih organov, lokalnih skupnosti ali podpori projektov, ki jih podpirajo različna družbeno odgovorna podjetja, organizacije.

Naša želja je, da bi bilo leto 2022 bolj varno in bi v Sloveniji ponovno »ujeli« pozitivni trend zmanjševanja umrlih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah, kot je to cilj EU in tudi Resolucije NPVCP do leta 2022.

Nikakor se kot posamezniki in družba ne smemo sprijazniti s 43,8% porastom smrtnih nesreč, ki nas je zaznamoval v letu 2021 in nas »potisnil« za 5 let nazaj od smeri in cilja, ki ga želimo. Kaj pomeni 43.8% sam osebno ne razumem in po vsej verjetnosti vi tudi ne. Toda vem, spoznavam in razumem vsak dan posebej na Zavodu Varna pot,  kaj pomeni 1%. To so ljudje, zaznamovani z imenom in priimkom, v vlogi očeta, matere, brata, sestre, dedka, babice, bratranca, sestrične, prijatelja, kolega, sodelavca, soseda, znanca, ki ga nikoli in nikdar več ne bo in je njegov odhod zaznamoval ne le slednje, temveč celotno našo družbo.

Z našimi preventivno-izobraževalnimi programi želimo dodati svoj košček poslanstva, srčnosti, sporočilnosti najmlajšim in mladim v družbi.

Z vašo nesebično pomočjo, finančno podporo je naša želja in cilj, da poleg obstoječih programov brezplačno vstopimo in obdarimo vrtce, osnovne in srednje šole z izvedbo 100 lutkovnih in igranih predstav in 100 delavnic v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah.

To bi bilo lahko vaše in naše skupno darilo Sloveniji na poti do boljše varnosti cestnega prometa v letu 2022. Lahko nam uspe.

Za številkami stojimo ljudje. Vsak od nas šteje.

Robert Štaba

predsednik

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.