Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Prvi vikend Čiste nule, čiste vesti v veselem decembru v znamenju treznih udeležencev v prometu

564346D6-349B-4626-9FA3-C726F9E0EC3D-763x1024

V sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in nevladnimi organizacijami, in bo potekala do 12. decembra 2021, smo ta vikend izvedli prvo terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek in soboto 10. ter 11. decembra, smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek smo bili prisotni v središču Kopra, v soboto pa smo se nahajali v središču Ljubljane. Po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov smo nagovarjali vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili smo: več kot 600 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 411 oseb.

0,0 mg/l70%TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg)21%POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0,24 do 0,52 mg/l11%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0,52 mg/l (1,1 g/kg)0%NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

Med drugim smo nagovorjene spraševali tudi po njihovem mnenju, in sicer kakšna bi po njihove mnenju morala biti dovoljena meja vsebnosti alkohola v krvi? 55% vprašanih se je strinjalo, da bi meja morala biti 0,0 mg/l, 38% vprašanih se strinja z trenutno veljavno mejo 0,24mg/l, 5% bi mejo dvignilo na 0,40 mg/l, 1% pa kar na 0,50 mg/l.

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Iskrena hvala partnerjem v projektu:

Podporniki ČNČV 2020 bez logotipa

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Podatki za leto 2021 izkazujejo, da vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.

»Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je letos do 27. novembra zabeleženih 1.277 prometnih nesreč oz. 1 % več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Število prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo znaša 525. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je do konca novembra umrlo 33 (26) udeležencev oz. kar 27 % več kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno poškodovanih je bilo 96 udeležencev (-17 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 535 udeležencev (+21 %).« (Vir: AVP)

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.