Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Čista nula, čista vest v veselem decembru po slovenskih mestih

ČNČV-2021-medgeneracijsko-1

KJE: Ljubljana, Obala, Štajerska – po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov

KDAJ: petek, 10. 12., sobota, 11. 12., četrtek, 16. 12., petek, 17. 12., sobota, 18. 12., sreda, 22. 12., četrtek, 23.12.2021 in torek, 28. 12. 2021.

KDO: mobilne patrulje moderatorjev Čista nula, čista vest

NOVO! Varen prevoz Zavoda Vozim: HEROJSKI VAU’ČER

VEČ O AKCIJI:

V sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in nevladnimi organizacijami, in bo potekala do 12. decembra 2021, bomo izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

Obiskovalce in mimoidoče bodo ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, ugotavljali njihovo stališče do odgovornega pitja, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Priporočamo NOVO darilo Zavoda Vozim – HEROJSKI VAU’ČER.

Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali zavarovalnice.

Akcija, ki zagovarja filozofijo, »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!«,  spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Podatki za leto 2021

Vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.

»Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je letos do 27. novembra zabeleženih 1.277 prometnih nesreč oz. 1 % več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Število prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo znaša 525. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, je do konca novembra umrlo 33 (26) udeležencev oz. kar 27 % več kot v enakem obdobju lani. Hudo telesno poškodovanih je bilo 96 udeležencev (-17 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 535 udeležencev (+21 %).« (Vir: AVP)

Podporniki ČNČV 2020 bez logotipa

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.