Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Naj bodo vesela martinovanja tudi varna

varno-v-jesen-in-zimo-1024x589

Zaradi slabih epidemioloških razmer in sprejetih ukrepov za zajezitev koronavirusa prihaja do odpovedi javnih dogodkov, med katere sodijo tudi martinovanja. Vendar pa bodo ta konec tedna martinovanja marsikje potekala znotraj družinskih krogov in v gostinskih obratih ob upoštevanju PCT pogoja.

Pridružujemo se pozivom Agencija za varnost prometa, da se udeležbi v prometu se pod vplivom alkohola odpovejmo.

Polagamo vam na srce – vsaka uporaba zmanjša sposobnost za vožnjo, zato je edino varno le, da voziš trezen. Izračun je zgolj informativne narave in ni nadomestilo za alkotest. Na vsebnost alkohola v krvi vplivajo še drugi faktorji kot so ali si pred pitjem jedel, kako hitro si pil, po kolikšnem času meriš vsebnost alkohola v krvi, starost, počutje in drugi dejavniki. Enako kot alkohol na vožnjo vpliva tudi utrujenost, zaspanost in čustveno stanje. V primeru alkoholiziranosti priporočamo, da poiščete alternativno obliko prevoza. Prosite za prevoz treznega prijatelja, uporabite javni prevoz ali pa pokličite taksi. Naj vas zapeljejo trezni.

Kadarkoli pa lahko obiščete www.cistanulacistavest.si in preizkusite kalkulator alkoholiziranosti:


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

https://nazdravi.si/o-alkoholu/