Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Ne pozabite – alkohol, droge, vožnja – življenjske napake nikoli ne boste mogli zavrteti nazaj

siolnet28102021

Spletni medij Siol.NET poroča:

“Novogoriški policisti so zadnje tri konce tedna na cestah na Severnem Primorskem ob rednem delu preverjali tudi psihično stanje voznikov v cestnem prometu, da bi zmanjšali delež povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola ali mamil. Ugotovili so, da se je prometna varnost poslabšala, saj se je zgodilo več hudih prometnih nesreč.

Policisti so med nadzorom ugotovili, da je bilo več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Prav tako je bilo več udeleženih voznikov osebnih avtomobilov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Vse manj nesreč, a vse več hudih poškodb

Upoštevajoč kriterij posledic prometnih nesreč, predvsem glede smrtnih posledic in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, je varnost cestnega prometa na Severnem Primorskem v primerjavi z enakim lanskim obdobjem na nižji ravni. Letos se je namreč zmanjšalo skupno število obravnavanih prometnih nesreč, saj so od začetka leta do vključno 27. oktobra na območju PU Nova Gorica obravnavali skupno 588 prometnih nesreč, kar je 13,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V prometnih nesrečah je letos na cestah na Severnem Primorskem umrlo osem ljudi, lani tri osebe, število hudo telesno poškodovanih je poraslo z lanskih 34 na 50, število lažje poškodovanih pa je upadlo z lanskih 198 na 175.”

Vir.


Alkohol, droge, vožnja – življenjske napake nikoli ne boste mogli zavrteti nazaj

Zato živite s pravimi in treznimi odločitvami za volanom naprej. To je nasvet, ki ima svojo težo iz naših življenjskih zgodb… Na spodnjem videu prisluhnite nasvetu našega ambasadorja Andreja, ki je bil v mladosti žrtev hude prometne nesreče, ki je bila posledica popivanja.Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

https://nazdravi.si/o-alkoholu/

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.