Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pijan in brez izpita se je z avtomobilom prevrnil na streho

24UR-04102021

Spletni medij 24ur.com poroča:

“V nedeljo je prišlo do več prometnih nesreč. Med drugim je moški brez vozniškega izpita, ki je imel v krvi 1,30 mg/l alkohola, povzročil nesrečo, v kateri se je z avtomobilom prevrnil na streho, v avtomobilu je imel tudi sopotnico. V Mariboru se je medtem huje poškodoval motorist, ki je prehiteval čez neprekinjeno črto.

V nedeljo zvečer so tržiški policisti obravnavali voznika, ki je imel v krvi 1,30 mg/l alkohola. Okoliščine kažejo, da je nesrečo, v kateri se je z avtomobilom prevrnil na streho, povzročil zaradi kombinacije alkohola in prehitre vožnje. V avtomobilu je bila tudi sopotnica, ki so jo s tehničnim posegom rešili gasilci. Za voznika so odredili še strokovni pregled, postopek proti njemu še poteka. Poleg tega voznik nima vozniškega dovoljenja. 

“Gre za absurdno vrednost alkohola in na drugi strani nerazumno dejanje potnika, da se sploh želi peljati s takim voznikom,” so sporočili s PU Kranj in dodali, da sta ogrožena oba, običajno potnik celo bolj kot sam voznik. Izkušnje namreč kažejo, da so pri nesrečah posledice za voznika pod vplivom alkohola velikokrat blažje, za potnika pa težje. “Ne pristanite na tako vožnjo, pijani pa si tudi zagotovite drug prevoz,” opozarjajo policisti.

V nedeljo so sicer gorenjski policisti obravnavali še eno prometno nesrečo s telesnimi poškodbami, saj je voznik osebnega avtomobila na območju Tržiča izsilil prednost kolesarju. Skupno je bilo ta vikend osem prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Ranljivejši udeleženci so bili tako udeleženi v šestih nesrečah. V treh nesrečah gre za udeležence na skirojih, v treh pa za udeležence na kolesih.

Huje poškodovan 60-letni motorist

V nedeljo okoli 13. ure je 79-letna ženska z osebnim avtomobilom vozila po regionalni cesti iz smeri Zgornje Polskave proti Mariboru. V trenutku, ko je izven naselja Bukovec zavila levo proti parkirišču tamkajšnjega gostišča, jo je prek neprekinjene črte skušal prehiteti 60-letni voznik motornega kolesa. 

Motorist je trčil v sprednji del osebnega avtomobila, pri tem pa ga je odbilo v levo, da je zapeljal na drugo stran vozišča in čez križišče k bencinskemu servisu, tam je zapeljal še čez zelenico z dvignjenimi robniki, nato pa trčil v parkiran avtomobil. Pri tem je padel in se hudo poškodoval, v UKC Maribor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. 

Policisti so mu zaradi vožnje preko neprekinjene ločilne črte izdali plačilni nalog, voznico osebnega avtomobila pa bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.” 

Vir


Alkohol, ki je v pijačah, je etilni alkohol (etanol) in je odgovoren za učinke alkoholnih pijač. Zavira delovanje osrednjega živčevja, spremeni zaznavanje, doživljanje in vedenje posameznika ter lahko povzroča zasvojenost. Alkohol zavira delovanje vseh človeških funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu, ob čemer je dovolj, da voznik v kritični situaciji odpove.

Več o tem, kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo na spodnji povezavi:

https://nazdravi.si/o-alkoholu/

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.