Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Soboška tožilka ponovno vozila pod vplivom alkohola

ne alkoholu

Spletni Vestnik poroča:

“Tožilka Anica Šoštarič, ki je bila že dvakrat v disciplinskem postopku, ker so jo februarja 2019 ujeli pijano za volanom, februarja letos pa se je v službi nedostojna vedla, se je zapletla v nov prekršek. Po naših podatkih tokrat spet za volanom avtomobila.

Tožilka Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota Anica Šoštarič, ki so jo policisti konec februarja 2019 ujeli pijano med vožnjo – napihala je več kot dva promila, kar je štirikrat več od dovoljenega –, se je po naših podatkih zapletla v nov prometni prekršek. V petek je po naših podatkih povzročila prometno nesrečo z materialno škodo in kraj nesreče zapustila. V policijskem postopku ji je nato preizkus alkoholiziranosti domnevno pokazal stopnjo alkohola v organizmu, ki je bila nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila. Po naših podatkih je bila ta najmanj dva promila alkohola. Dejan Bagari, vodja Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je na naše poizvedovanje sicer odgovoril, da zaradi varstva osebnih podatkov podrobnejših podatkov o domnevni prometni nesreči pravosodne uslužbenke ne more posredovati.

V policijskem postopku ji je nato preizkus alkoholiziranosti domnevno pokazal stopnjo alkohola v organizmu, ki je bila nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila. Po naših podatkih je bila ta najmanj dva promila alkohola.

Bagari pa je za Vestnik.si podrobneje odgovoril, da so pomurski policisti v petek obravnavali sedem prometnih nesreč – dve zaradi neprilagojene hitrosti, dve zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje in tri zaradi nepravilnega premika z vozili –, v katerih je nastala le materialna škoda. »V dveh primerih sta povzročitelja zapustila kraj prometne nesreče. V eni prometni nesreči je bil preizkus alkoholiziranosti pozitiven,« je še dodal vodja OKC murskosoboške PU.

Nov prekršek en mesec po vrnitvi nazaj v službo

Anica Šoštarič se je po storjenem prometnem prekršku v februarju 2019 v službo vrnila januarja letos, vendar se je kmalu po vrnitvi zapletla v nov prekršek. Konec februarja so jo zaradi domnevne vinjenosti poslali domov iz službe. Drago Farič, vodja tukajšnjega tožilstva, je takrat za Vestnik.si pojasnil, da je tožilka »v službi kršila delovne obveznosti s tem, da je ravnala v nasprotju s predpisi o varstvu in zdravju pri delu. Odrejen ji je bil preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu.«

Tožilka po naših podatkih februarja v službi ni želela opraviti preizkusa alkoholiziranosti, obenem pa naj bi se bila vedla zelo nedostojno do nadrejenega in sodelavcev. Farič nam je takrat še pojasnil, da bo proti Šoštaričevi predlagal disciplinski postopek, kot ga je predlagal že februarja 2019 po storjenem prometnem prekršku.

Nataša JuhnovVišji državni tožilec Drago Farič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so poudarili, da vožnje pod vplivom alkohola prek zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je zunaj službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica.

Možne disciplinske sankcije, ki lahko doletijo tožilce v disciplinskem postopku, so sicer pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Kazen za oba prekrška? Pisni opomin

Ko smo avgusta za Vestnik.si poizvedovali, kakšen je bil epilog obeh disciplinskih postopkov, nam je Darko Simonič, vodja disciplinskega sodišča prve stopnje za državne tožilce, odgovoril, da sta bila oba disciplinska postopka združena in tudi zaključena, »vendar odločitev disciplinskega senata še ni pravnomočna, disciplinska obravnava pa ni bila javna, zato vam zaenkrat več informacij od navedenih ne morem posredovati«.

Disciplinsko sodišče je Anici Šoštarič za oba prekrška izreklo pisni opomin, kar nam je nedavno sama potrdila v telefonskem pogovoru, v katerem je še povedala, da se je na odločitev sodišča pritožila in da je odšla na bolniški dopust. Za komentar petkovega dogajanja tokrat Šoštaričeve nismo uspeli priklicati, čeprav je tožilka z nami nov kontakt preko telefona navezala pred dnevi, ko nam je še enkrat podrobneje obrazložila svoje videnje obeh dosedanjih disciplinskih prekrškov, ki jih je domnevno povzročila.”

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.