Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Otroci, učenci, dijaki – varno in srečno na šolskih poteh

team-poligon-otroci-supernova-2019-1024x683

Pouk v šolah bo. To je sedaj že jasno. In ni dvoma, da se vsi skupaj veselimo, da bodo šolski prostori, okolica, poti ponovno zaživeli. Zaživeli v vsej svoji razposajenosti in pozitivni energiji, ki jo sebi, drugim in celotni družbi lahko narekuje otroška in mladostna energija.

Desetletja, v zadnjih obdobjih pa še toliko bolj, v naši družbi različni deležniki poskrbijo, da so vaše poti v in iz šol varne. Številni ukrepi na infrastrukturi, dopolnjeni cestni signalizaciji, nasveti, sporočilnosti in organizacija AVP, Policije, logistika znotraj šol, organizirani prevozi otrok, rumene rutice, kresničke, številni prostovoljci, združenja kot ZZŠAM, občinski SPV, redarji, policisti, ki varujejo otroke na poteh v šolo je le nekaj aktivnosti v naši celotni družbi, ki so namenjene skrbi za vašo varnost.

Vse to so pomembni sistemski pristopi, da preprečimo vzroke in posledice za nastanek najhujših posledic v prometu in prispevamo svoj del k uresničevanju Vizije NIČ.

Toda najpomembnejši dejavnik ste vi sami, so vaši straši, bližnji, skrbniki, rejniki, družina, stari starši, kjer je pomembno, da se o načinu, pravilih, oblikah varnega sodelovanja, strpnosti, sodelovanju in vzoru v cestnem prometu pogovorite in seveda DOGOVORITE. Ne iščite izgovorov, bližnjic, ne podcenjujte izzivov v današnjem hitrem načinu življenja in prometu, da ne bo prepozno.

Za zavarovanje najšibkejših udeležencev smo skupaj z Generali zavarovalnico ter MO Ljubljana, MO Velenje in MO Ptuj pripravili aktivnosti v okviru projekta Varno ima vedno prav – 3D zebre, kjer vas nagovarja tudi Trkaj.

Na straneh AVP najdete številne nasvete, enako na straneh Policije.

Kako je organizirano pri vas v vaši občini, so informacije na voljo na spletnih straneh občin (npr. Ljubljana), šol, vrtcev.  Preverite tudi, kako se varovanja tradicionalno  lotevajo v organizacijah kot je ZZŠAM.

Nekaj mnenj, nasvetov in zakonskih obveznosti smo oblikovali tudi skupaj z Generali zavarovalnico v webinarjuOtroci v prometu – Starši kot učitelji in zgled.

Vzemite si čas za svoje otroke, učence, dijake. To so vaše in naše največje bogastvo. Če so res, jim to pokažimo tudi v vsakdanjem življenju.

Skozi celotno šolsko leto pa je pomembno, da otroci, dijaki, starši spoznavajo novosti, izzive, pravila in razmišljanja o varni mobilnosti. Povabite nas medse s preventivno-izobraževalnimi programi za:

S spoštovanjem,

Robert Štaba,

Predsednik

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.