Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Otroci, učenci, dijaki – varno in srečno na šolskih poteh

team-poligon-otroci-supernova-2019-1024x683

Pouk v šolah bo. To je sedaj že jasno. In ni dvoma, da se vsi skupaj veselimo, da bodo šolski prostori, okolica, poti ponovno zaživeli. Zaživeli v vsej svoji razposajenosti in pozitivni energiji, ki jo sebi, drugim in celotni družbi lahko narekuje otroška in mladostna energija.

Desetletja, v zadnjih obdobjih pa še toliko bolj, v naši družbi različni deležniki poskrbijo, da so vaše poti v in iz šol varne. Številni ukrepi na infrastrukturi, dopolnjeni cestni signalizaciji, nasveti, sporočilnosti in organizacija AVP, Policije, logistika znotraj šol, organizirani prevozi otrok, rumene rutice, kresničke, številni prostovoljci, združenja kot ZZŠAM, občinski SPV, redarji, policisti, ki varujejo otroke na poteh v šolo je le nekaj aktivnosti v naši celotni družbi, ki so namenjene skrbi za vašo varnost.

Vse to so pomembni sistemski pristopi, da preprečimo vzroke in posledice za nastanek najhujših posledic v prometu in prispevamo svoj del k uresničevanju Vizije NIČ.

Toda najpomembnejši dejavnik ste vi sami, so vaši straši, bližnji, skrbniki, rejniki, družina, stari starši, kjer je pomembno, da se o načinu, pravilih, oblikah varnega sodelovanja, strpnosti, sodelovanju in vzoru v cestnem prometu pogovorite in seveda DOGOVORITE. Ne iščite izgovorov, bližnjic, ne podcenjujte izzivov v današnjem hitrem načinu življenja in prometu, da ne bo prepozno.

Za zavarovanje najšibkejših udeležencev smo skupaj z Generali zavarovalnico ter MO Ljubljana, MO Velenje in MO Ptuj pripravili aktivnosti v okviru projekta Varno ima vedno prav – 3D zebre, kjer vas nagovarja tudi Trkaj.

Na straneh AVP najdete številne nasvete, enako na straneh Policije.

Kako je organizirano pri vas v vaši občini, so informacije na voljo na spletnih straneh občin (npr. Ljubljana), šol, vrtcev.  Preverite tudi, kako se varovanja tradicionalno  lotevajo v organizacijah kot je ZZŠAM.

Nekaj mnenj, nasvetov in zakonskih obveznosti smo oblikovali tudi skupaj z Generali zavarovalnico v webinarjuOtroci v prometu – Starši kot učitelji in zgled.

Vzemite si čas za svoje otroke, učence, dijake. To so vaše in naše največje bogastvo. Če so res, jim to pokažimo tudi v vsakdanjem življenju.

Skozi celotno šolsko leto pa je pomembno, da otroci, dijaki, starši spoznavajo novosti, izzive, pravila in razmišljanja o varni mobilnosti. Povabite nas medse s preventivno-izobraževalnimi programi za:

S spoštovanjem,

Robert Štaba,

Predsednik