Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pijan divjal po mestnih ulicah in povzročil prometno nesrečo

alko

29-letni voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja je s hondo pijan divjal po Brežicah, potem pa povzročil prometno nesrečo v Globokem – trčil je v avtomobil voznika, ki je zavijal. Po poročanju 24ur.com je imel v litru izdihanega zraka pa 0,73 miligramov alkohola.

Kako pa dejansko vpliva koncentracija 0,48 (ali več) mg alkohola/liter krvi na vozniške sposobnosti posameznika?

  • zmanjšana sposobnost koncentracije in koordinacije
  • bistveno je motena reakcija oči na svetlobo (težko se prilagajamo hitrim svetlobnim spremembam);
  • bistveno je zoženo vidno polje (ne moremo več pravočasno dojemati kaj prihaja z naše leve in desne strani);
  • zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico (na določene nevarnosti sploh ne reagiramo več);
  • reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta

Preberite več:

https://nazdravi.si/o-alkoholu/
Kako zaužitje alkohola vpliva na človeka med vožnjo?

Spletni medij 24ur.com poroča:

“29-letni voznik brez veljavnega vozniškega dovoljenja je s hondo pijan divjal po Brežicah, potem pa povzročil prometno nesrečo v Globokem – trčil je v avtomobil voznika, ki je zavijal. Po brežiških ulicah, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, je povzročitelj vozil kar 100 kilometrov na uro. Z njim je bil mladoletni sopotnik, ki je bil prav tako pod vplivom alkohola. Oba, voznik honde in potnik v vozilu, sta se v nesreči lažje poškodovala.

29-letnik je prometno nesrečo v Globokem povzročil včeraj okoli 20. ure. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so po ogledu ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila znamke Honda zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil voznika, ki je ob zavijanju desno zmanjšal hitrost. Voznik Honde in potnik v vozilu sta se v nesreči lažje poškodovala, oskrbeli so ju v bolnišnici, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Po prvih ugotovitvah policije je nesrečo povzročil 29-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,73 miligramov alkohola. Navedbe, da naj bi v času nesreče vozil njegov mladoletni sopotnik, ki je bil prav tako pod vplivom alkohola in nima vozniškega dovoljenja, pa policisti še preiskujejo, so sporočili s PU Novo mesto.

Nadalje so policisti ugotovili, da je voznik honde pred nesrečo z nevarno vožnjo v Brežicah ogrožal varnost drugih udeležencev v prometu in po mestnih ulicah, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, vozil okoli 100 kilometrov na uro, so zatrdili na PU Novo mesto

Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper nevarnega voznika na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, so še dodali na PU Novo mesto.”

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.