Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

ETSC Road Safety Performance Index Conference 2021

index

Udeležili smo se konference ETSC o indeksu varnosti v cestnem prometu 2021, ki potekala danes 16.6.2021 na daljavo v okolju Zoom.

Posnetek konference je na voljo tukaj:

ETSC je danes sporočil, da je Grčija zmagovalka nagrade ETSC za varnost v cestnem prometu za leto 2021, podeljene v znak izjemnih prizadevanj za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Število smrtnih žrtev na cestah v Grčiji se je v desetletju do leta 2020 zmanjšalo za 54%. V prvem delu desetletja je gospodarska kriza morda vplivala na zmanjšanje cestnega prometa, vendar je število smrtnih primerov še naprej upadalo, ko se je gospodarstvo spet okrepilo. Nagrada priznava prizadevanja Grčije pri določanju ciljev in izboljšanju infrastrukture in prizadevanjih za izobraževanje.

Vir.

Predstavili so tudi 15. letno poročilo o indeksu varnosti cestnega prometa (PIN).

“Leta 2011 si je Evropska unija zastavila ambiciozen cilj, da se število smrtnih žrtev na cestah prepolovi med letoma 2010 in 2020. To je bilo drugo desetletje dolgo ciljno obdobje EU, ki se je prvo začelo leta 2001. To poročilo obravnava napredek pri doseganju cilja 2020 v državah članicah EU in drugih državah, ki jih zajema ETSC-ov program indeksa učinkovitosti cestnega prometa (PIN). EU si je za leto 2030 zastavila dva nova cilja, in sicer ponovno prepolovitev smrtnih žrtev na cestah in tudi prepolovitev resnih poškodb. To poročilo na kratko obravnava tudi EU in nacionalne strategije za doseganje teh ciljev. Skratka, ozirali se bomo na napredek in politike zadnjega desetletja ter se veselili, kaj je treba storiti za dosego novih ciljev.” (Vir: ETSC)

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.