Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

ETSC Road Safety Performance Index Conference 2021

index

Udeležili smo se konference ETSC o indeksu varnosti v cestnem prometu 2021, ki potekala danes 16.6.2021 na daljavo v okolju Zoom.

Posnetek konference je na voljo tukaj:

ETSC je danes sporočil, da je Grčija zmagovalka nagrade ETSC za varnost v cestnem prometu za leto 2021, podeljene v znak izjemnih prizadevanj za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Število smrtnih žrtev na cestah v Grčiji se je v desetletju do leta 2020 zmanjšalo za 54%. V prvem delu desetletja je gospodarska kriza morda vplivala na zmanjšanje cestnega prometa, vendar je število smrtnih primerov še naprej upadalo, ko se je gospodarstvo spet okrepilo. Nagrada priznava prizadevanja Grčije pri določanju ciljev in izboljšanju infrastrukture in prizadevanjih za izobraževanje.

Vir.

Predstavili so tudi 15. letno poročilo o indeksu varnosti cestnega prometa (PIN).

“Leta 2011 si je Evropska unija zastavila ambiciozen cilj, da se število smrtnih žrtev na cestah prepolovi med letoma 2010 in 2020. To je bilo drugo desetletje dolgo ciljno obdobje EU, ki se je prvo začelo leta 2001. To poročilo obravnava napredek pri doseganju cilja 2020 v državah članicah EU in drugih državah, ki jih zajema ETSC-ov program indeksa učinkovitosti cestnega prometa (PIN). EU si je za leto 2030 zastavila dva nova cilja, in sicer ponovno prepolovitev smrtnih žrtev na cestah in tudi prepolovitev resnih poškodb. To poročilo na kratko obravnava tudi EU in nacionalne strategije za doseganje teh ciljev. Skratka, ozirali se bomo na napredek in politike zadnjega desetletja ter se veselili, kaj je treba storiti za dosego novih ciljev.” (Vir: ETSC)