Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Perspektiva žrtev prometnih nesreč kot jo predstavi pobudnica Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč

Brigitte Chaudhry

V luči trenutnega 6. Globalnega tedna prometne varnosti ZN UN Global Road Safety Week, ki poteka pod sloganom ‘Streets for life #Love30 (17.-23. maj), je Brigitte Chaudhry pobudnica/ustanoviteljca Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč World Day of Remembrance predstavila perspektivo žrtve prometnih nesreč:

“Zagovorniške NVO, ki zastopajo žrtve cest in udeležencev v prometu, so še posebej zainteresirane za izboljšanje stanja na področju varnosti v cestnem prometu, dejansko globalno omrežje cestnega prometa brez smrtnih žrtev. Številne takšne nevladne organizacije so ustanovili ljudje, ki so zaradi prometne nesreče utrpeli izgube ali poškodbe in so bili zaradi osebnega trpljenja motivirani za pomoč drugim žrtvam ali sodelovanje v dejavnostih za varnost cestnega prometa.

Naj bo 125. obletnica smrti Bridget Driscoll z začetkom 6. Globalnega tedna tedna prometne varnosti (in 2. Desetletje akcij za večjo varnost v prometu 2021–2030) postane prelomnica v obravnavi krivdnih smrtnih žrtev in poškodb ter vodi do njihove morebitne odprave.

In naj čim širše spoštovanje svetovnega dneva spomina pomaga doseči to z osvetlitvijo na globoke posledice cestne nevarnosti – travmatične posledice za družine ter visoki stroški za skupnosti in države.”

Celoten članek na voljo tukaj.