Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Perspektiva žrtev prometnih nesreč kot jo predstavi pobudnica Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč

Brigitte Chaudhry

V luči trenutnega 6. Globalnega tedna prometne varnosti ZN UN Global Road Safety Week, ki poteka pod sloganom ‘Streets for life #Love30 (17.-23. maj), je Brigitte Chaudhry pobudnica/ustanoviteljca Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč World Day of Remembrance predstavila perspektivo žrtve prometnih nesreč:

“Zagovorniške NVO, ki zastopajo žrtve cest in udeležencev v prometu, so še posebej zainteresirane za izboljšanje stanja na področju varnosti v cestnem prometu, dejansko globalno omrežje cestnega prometa brez smrtnih žrtev. Številne takšne nevladne organizacije so ustanovili ljudje, ki so zaradi prometne nesreče utrpeli izgube ali poškodbe in so bili zaradi osebnega trpljenja motivirani za pomoč drugim žrtvam ali sodelovanje v dejavnostih za varnost cestnega prometa.

Naj bo 125. obletnica smrti Bridget Driscoll z začetkom 6. Globalnega tedna tedna prometne varnosti (in 2. Desetletje akcij za večjo varnost v prometu 2021–2030) postane prelomnica v obravnavi krivdnih smrtnih žrtev in poškodb ter vodi do njihove morebitne odprave.

In naj čim širše spoštovanje svetovnega dneva spomina pomaga doseči to z osvetlitvijo na globoke posledice cestne nevarnosti – travmatične posledice za družine ter visoki stroški za skupnosti in države.”

Celoten članek na voljo tukaj.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.