Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Projekt SOPA: “Z alkohola nula živim zdravo do fula”

NIJZ_nula zdravo do fula

Slovenija velja za mokro družbo. Tako vsaj pravijo ljudje, žal pa to potrjujejo tudi statistična poročila NIJZ, različnih ministrstev, ki se ukvarjajo s področjem alkohola in drugih substanc, ki vplivajo na kvaliteto zdravja in življenja. To, sicer družbeno izredno sprejemljivo stališče mokre družbe pa za seboj pušča izjemno tragiko na osebni ravni, v družinah in celotni družbi. V Zavodu Varna pot se srečujemo le z enim delčkom problematike in to je na področju varnosti cestnega prometa.

Alkohol je posredno ali neposredno krivec za 37% odstotkov najhujših posledic prometnih nesreč. Vir.

Zato podpiramo kampanjo “Z alkohola nula živim zdravo do fula” projekta SOPA Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ.

O projektu SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že peto leto izvajajo projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, s katerim povezujejo zdravstveni in socialni sektor ter nevladne organizacije v skupnem naslavljanju alkoholne problematike in čezmernega pitja v Sloveniji, kjer vsak dan umreta vsaj 2 osebi zaradi razlogov, povezanih izključno s pitjem alkohola. Če prištejemo še žrtve prometnih nesreč, je ta številka še višja. Vir: SOPA


Kako lahko prav vi sodelujete v kampanji lahko preverite tukaj. #nulazdravodofula

Hitro pa lahko testirate svoje znanje in preverite, kako dobro poznate nekatera dejstva o alkoholu ter ugotovite, ali gre za mit ali resnico.