Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V kronikah prednjačijo alkoholizirani vozniki

Kronika dolenjskih policistov

Spletni medij 24ur.com poroča:

“Kronika dolenjskih policistov: pijani vozniki, nesreče, nedostojno vedenje

Policisti PU Novo mesto poročajo, da so konec tedna zaznamovali povzročitelji nesreč in kršitelji, ki so vozili pod vplivom alkohola. Obravnavali so sedem takšnih primerov, nekateri med njimi so preizkus alkoholiziranosti odklonili, vsi pa so z nespametnim ravnanjem ogrožali sebe in druge. Med obravnavo so policisti ugotovili, da so nekateri udeleženci v prometu imeli neveljavna vozniška dovoljenja.

Policisti PP Črnomelj so bili v petek okoli 15. ure obveščeni o prometni nesreči na cesti med Semičem in Stransko vasjo. 17-letnik se je z neregistriranim motornim kolesom vozil v smeri proti Semiču. Zaradi  neprilagojene hitrosti je v ovinku izgubil oblast nad motorjem in padel. Lažje poškodovanega motorista so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti  so še ugotovili, da motorist nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,52 miligramov  alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prav tako so bili črnomaljski policisti v soboto okoli 16.40 ure obveščeni, da naj bi v Cerovcu pri Šrešnjevcu voznik osebnega avtomobila trčil v drugo vozilo in pobegnil s kraja nesreče. Na podlagi opisa vozila so 46-letnega povzročitelja izsledili in ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,04 miligrama alkohola. Policisti so mu avtomobile zasegli, zaradi številnih kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Za omenjene kršitve mu grozi denarna kazen v višini 3040 evrov.

V soboto v popoldanskih urah so intervenirali tudi policisti PP Dolenjske Toplice. Te so bili obveščeni o nezanesljivi vožnji voznika kombija, ki je v smeri proti Podturnu ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti so voznika takoj izsledili in ga tudi ustavili. 61-letniku so zaradi suma vožnje pod vplivom akohola odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah seznanili sodišče.

Na mejni prehod Obrežje pa je v soboto na izstop iz Slovenije pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 53-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,82 miligramov  alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje.  Odvzeli  so  mu vozniško dovoljenje in ga z obdolžilnim predlogom privedli v postopek pred pristojno sodišče.

Policisti PU Novo mesto so bili v nedeljo iz bolnišnice obveščeni, da zaradi lažjih poškodb oskrbujejo moškega, ki naj bi padel s kolesom. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je do nesreče prišlo v Malem Mraševem, kjer je 52-letni kolesar zaradi vožnje preblizu  desnemu robu vozišča izgubil oblast nad kolesom in padel. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,58 miligramov alkohola, so izdali plačilni nalog.

Na območju PP Brežice se je v nedeljo nekaj pred 21. uro zgodila prometna nesreča. Po nesreči pri Gornjem Pijavškem so policisti opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 53-letna voznica osebnega avtomobila, ki je bila očitno pod vplivom alkohola. Kršiteljica je iz neznanega vzroka ustavila avtomobil na nepreglednem delu ceste, vanjo pa je trčil 41-letni  voznik, ki se vozilu ni mogel izogniti. Voznica je odklonila preizkus alkoholiziranosti, med postopkom se je nedostojno vedla do policistov in ni upoštevala njihovih ukazov, zato so zoper njo uporabili prisilna sredstva in jo odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru ter cestnoprometnih kršitev ji bodo izdali plačilni nalog in o odklonu preizkusa z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola je bil tudi voznik štirikolesnika, ki je povzročil nesrečo. V noči na ponedeljek so bili policisti PP Metlika obveščeni o prometni nesreči na območju Vidošičec. Po prvih ugotovitvah policije je 64-letni voznik štirikolesnika vozil po lokalni cesti, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil. Poškodovanega voznika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Voznik med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,71 miligramov alkohola. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.”

Vir.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.