Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost

Hitrost

Agencija za varnost prometa AVP v sodelovanju s Policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do nedelje, 25. aprila.


Nemalokrat pozabljamo, da smo ljudje v povprečju ustvarjeni za hojo in tek. Torej nam je blizu dojemanje 5 km/h. Z razvojem kolesa, parnega in bencinskega motorja se je s hitrostjo vozil spreminjal tudi naš življenjski slog. Danes je hitrost naš spremljevalec praviloma vsega. In naš občutek, da jo imamo pod nadzorom in jo znamo upravljati četudi ta dosega vrtoglave hitrosti je ena izmed naših najpogostejših zmot. Eno je občutek, drugo je naše procesiranje hitrosti. Ko nam spodleti, nam naš obrambni mehanizem sporoča in kaže na “krivdo” drugih. Cesta, dež, sneg, pnevmatike, drug udeleženec, le dejstvo, da sem sam presegel svoje dojemanje in zmožnosti je skoraj nemogoče…. to je ena plat medalje… druga sistemska je nedvomno dejstvo, da nam hitrost daje občutek svobode in to svobodo vse bolj omejujejo pravila, prometni znaki, infrastrukturne omejitve. Torej če se omejitve hitrosti vse bolj nižajo in nižajo, čemu torej vozila, ki z lahkoto dosegajo hitrosti 200 km/h in več? Svoboda posameznika naj ima tudi svoje omejitve, ko dosega svobodo drugega.

Hitrost je na slovenskih cestah kot tudi drugod vzela številna življenja, botrovala številnim invalidnostim tistih, ki so to svobodo razumeli napak in jo odvzela tistim, ki so jo razumeli prav. In vsi od njih se ne pišejo hitrost, niti jim ni tako ime. Imajo svoja in odvzeli so tuja. Pomislimo malce tudi v tej smeri in se odločimo za svobodo življenja in zdravja, sebi pa ponudimo odločitev za Vizijo NIČ:


S svojimi programi Živimo Vizijo NIČ:

podpiramo aktivnosti Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, Agencija za varnost prometa in Policije.


Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta:

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti;

• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce;

• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo;

• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite;

• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje;

• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.