Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost

Hitrost

Agencija za varnost prometa AVP v sodelovanju s Policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do nedelje, 25. aprila.


Nemalokrat pozabljamo, da smo ljudje v povprečju ustvarjeni za hojo in tek. Torej nam je blizu dojemanje 5 km/h. Z razvojem kolesa, parnega in bencinskega motorja se je s hitrostjo vozil spreminjal tudi naš življenjski slog. Danes je hitrost naš spremljevalec praviloma vsega. In naš občutek, da jo imamo pod nadzorom in jo znamo upravljati četudi ta dosega vrtoglave hitrosti je ena izmed naših najpogostejših zmot. Eno je občutek, drugo je naše procesiranje hitrosti. Ko nam spodleti, nam naš obrambni mehanizem sporoča in kaže na “krivdo” drugih. Cesta, dež, sneg, pnevmatike, drug udeleženec, le dejstvo, da sem sam presegel svoje dojemanje in zmožnosti je skoraj nemogoče…. to je ena plat medalje… druga sistemska je nedvomno dejstvo, da nam hitrost daje občutek svobode in to svobodo vse bolj omejujejo pravila, prometni znaki, infrastrukturne omejitve. Torej če se omejitve hitrosti vse bolj nižajo in nižajo, čemu torej vozila, ki z lahkoto dosegajo hitrosti 200 km/h in več? Svoboda posameznika naj ima tudi svoje omejitve, ko dosega svobodo drugega.

Hitrost je na slovenskih cestah kot tudi drugod vzela številna življenja, botrovala številnim invalidnostim tistih, ki so to svobodo razumeli napak in jo odvzela tistim, ki so jo razumeli prav. In vsi od njih se ne pišejo hitrost, niti jim ni tako ime. Imajo svoja in odvzeli so tuja. Pomislimo malce tudi v tej smeri in se odločimo za svobodo življenja in zdravja, sebi pa ponudimo odločitev za Vizijo NIČ:


S svojimi programi Živimo Vizijo NIČ:

podpiramo aktivnosti Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, Agencija za varnost prometa in Policije.


Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta:

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti;

• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce;

• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo;

• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite;

• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje;

• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.