Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se je predstavila

V trčenju tovornega in osebnega vozila mlajši voznik izgubil življenje
April 6, 2021
Prometna nesreča usodna za pešca, ki je ob sebi potiskal kolo
April 9, 2021

V soboto 3. 4. 2021, se je zaključila tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos je potekala že šestnajstič. Tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’, s čimer so želeli pokazati, da je izbira o zmernosti pitja alkohola osebna odločitev, ki zahteva preudarno in odgovorno ravnanje.

Solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah je z odpovedjo alkohola v času akcije izrazilo tisoče Slovencev. To je spodbuden podatek, saj vemo, da je v letu 2020 poraba alkohola porastla in smo na pragu velike krize na področju alkoholizma.

Ob koncu akcije 40 dni brez alkohola so organizatorji akcije ob podpori NIJZ organizirali zaključni dogodek, na katerem so sodelujoči izmenjali informacije o oblikah pomoči ob težavah z alkoholom. Dogodek ‘Mreža organizacij za pomoč pri alkoholu se predstavlja’, se je odvil v torek, 30. 3. 2021, od 9.30 do 11.00 na Zoom srečanju.

Na strokovnem srečanju je komunikologinja in magistra psihologije mag. Tadeja Hočevar, ki je tudi vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na NIJZ, predstavila izkušnje in dosedanje dosežke projekta. Diplomirana medicinska sestra Tatjana Lekšan iz ZD Ljubljana je opisala primer dobre prakse in kako je konkretno potekala pomoč po zdravstvenih domovih v okviru pristopa SOPA. Partnerka zdravljenega alkoholika je predstavila svoj vidik in mnenje, kako lahko svojci postopajo, da se alkoholik prej in lažje odloči, da poišče pomoč.

Nevladne organizacije, ki v Sloveniji nudijo pomoč tistim, ki imajo težave zaradi alkohola (zasvojeni, svojci, otroci), so v kratkih predstavitvah in izmenjavi mnenj predstavile mrežo, ki jo nevladne organizacije držijo v slovenskem prostoru.

Pri tem smo sodelovali tudi na Zavodu Varna pot, predstavitev pa si lahko ogledate na spodnji povezavi:Napoved konca akcije si preberite na spodnji povezavi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *