Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pijan vozil po napačni smeri na dolenjski avtocesti

voznik motno ponoči

Novomeški policisti so na avtocesti proti Obrežju obravnavali nevarnega voznika, ki je pod vplivom alkohola vozil v napačni smeri.

Ugotovili so, da je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola, kar je skoraj 4-krat več kot zakonsko določena meja.

Celoten članek preberite na 24ur.com.


In kakšen je vpliv alkohola na prometno varnost pri koncentraciji 0,48 mg alkohola/liter krvi ali več

  • zmanjšana sposobnost koncentracije in koordinacije;
  • bistveno je motena reakcija oči na svetlobo (težko se prilagajamo hitrim svetlobnim spremembam);
  • bistveno je zoženo vidno polje (ne moremo več pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani);
  • zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico (na določene nevarnosti sploh ne reagiramo več)

Preberite več v članku Ocenjevanje vozniške zmožnosti in alkohol:

https://nazdravi.si/strokovna-mnenja/

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.