Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Soočenje s posledicami najhujših prometnih nesreč je nekaj, na kar nikoli nismo pripravljeni

Harry Dunn 24ur.com 10032021

Anne Sacoolas, žena ameriškega diplomata, ki je avgusta 2019 v Veliki Britaniji do smrti povozila 19-letnega motorista Harryja Dunna, se še naprej sklicuje na diplomatsko imuniteto. Zavrača poziv iz Londona, naj se vrne v njihovo državo, da ji sodijo za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, družini žrtve pa preko odvetnice ponuja, da bi kazen odslužila z javnimi deli. (Vir: 24ur.com)


“Ko sem izvedela, da sem v prometni nesreči izgubila otroka je bilo tako, kot bi v meni eksplodirala atomska bomba”, povedo nase ambasadorke Tatjana Voje Božiček, Zdenka Vrečko, Lili Mavec.

Ni dvoma, izguba otroka zaznamuje bližnje za vse življenje. Skoraj udomačena floskula ”bo že, čez nek pretečen čas,” je le slaba tolažba, nekaj kar bližnje se bolj prizadene in zelo nespoštljiv in nestrokoven izgovor. Gre za izreden travmatičen dogodek, kot to opise družinska zdravnica Vesna Pekarović Džakulin. Zato priporočamo, da bližnji poiščejo strokovno podporo, pogovor, pomoč v programu Skupaj iz stiske, ki ga že 14 let skupaj s priznanimi kliničnimi psihologi izvajamo v Zavodu Varna pot.

Nobena zgodba ni ista in vsaka potrebuje svoj individualen pristop. Vendar ne smemo zanemariti dejstva, da dolgotrajni sodni postopki, izmikanja odgovornosti za povzročitev nesreče in podobni manevri, kjer se tudi formalno pravno ne zaključijopotrebni postopki (kazensko-pravni, odškodninski, rehabilitacije ipd.), zdravstveno škodijo tako oškodovancem kot tudi velikokrat tistim, ki so povzročili nesrečo. Zato podpiramo družino Harryja Dunna tudi na nivoju Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR, da se sleherni domnevni  povzročitelj sooči s posledicami in pravnimi postopki, ki bodo v dobro obeh, primer civilizacijsko obravnavali in zaključili. Sele tedaj se bo lahko pričela celovita rehabilitacija vseh vpletenih.

Stališču FEVR se v celoti pridružujemo tudi v Zavodu Varna pot, saj nam izkušnje slednje le potrjujejo.

Robert Štaba

Predsednik Zavoda Varna pot

Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.