Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Soočenje s posledicami najhujših prometnih nesreč je nekaj, na kar nikoli nismo pripravljeni

Harry Dunn 24ur.com 10032021

Anne Sacoolas, žena ameriškega diplomata, ki je avgusta 2019 v Veliki Britaniji do smrti povozila 19-letnega motorista Harryja Dunna, se še naprej sklicuje na diplomatsko imuniteto. Zavrača poziv iz Londona, naj se vrne v njihovo državo, da ji sodijo za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, družini žrtve pa preko odvetnice ponuja, da bi kazen odslužila z javnimi deli. (Vir: 24ur.com)


“Ko sem izvedela, da sem v prometni nesreči izgubila otroka je bilo tako, kot bi v meni eksplodirala atomska bomba”, povedo nase ambasadorke Tatjana Voje Božiček, Zdenka Vrečko, Lili Mavec.

Ni dvoma, izguba otroka zaznamuje bližnje za vse življenje. Skoraj udomačena floskula ”bo že, čez nek pretečen čas,” je le slaba tolažba, nekaj kar bližnje se bolj prizadene in zelo nespoštljiv in nestrokoven izgovor. Gre za izreden travmatičen dogodek, kot to opise družinska zdravnica Vesna Pekarović Džakulin. Zato priporočamo, da bližnji poiščejo strokovno podporo, pogovor, pomoč v programu Skupaj iz stiske, ki ga že 14 let skupaj s priznanimi kliničnimi psihologi izvajamo v Zavodu Varna pot.

Nobena zgodba ni ista in vsaka potrebuje svoj individualen pristop. Vendar ne smemo zanemariti dejstva, da dolgotrajni sodni postopki, izmikanja odgovornosti za povzročitev nesreče in podobni manevri, kjer se tudi formalno pravno ne zaključijopotrebni postopki (kazensko-pravni, odškodninski, rehabilitacije ipd.), zdravstveno škodijo tako oškodovancem kot tudi velikokrat tistim, ki so povzročili nesrečo. Zato podpiramo družino Harryja Dunna tudi na nivoju Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR, da se sleherni domnevni  povzročitelj sooči s posledicami in pravnimi postopki, ki bodo v dobro obeh, primer civilizacijsko obravnavali in zaključili. Sele tedaj se bo lahko pričela celovita rehabilitacija vseh vpletenih.

Stališču FEVR se v celoti pridružujemo tudi v Zavodu Varna pot, saj nam izkušnje slednje le potrjujejo.

Robert Štaba

Predsednik Zavoda Varna pot

Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč