Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Dan žena – hvala vam!

DAN ŽENA

“O dnevu žena smo se učili že v vrtcu in šoli. Učiteljice so nas podučile, da je to praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk, kar pravzaprav najbrž nismo niti dobro razumeli. Razumeli pa smo, da je lepo mamicam narisati kakšno risbico, tisti dan biti še posebej priden in ji izreči kakšno lepo besedo, verz, pesmico. Ni dvoma, sledil je tisti velik, topel, nežen objem in širok nasmeh in izraz sreče v očeh. Se mi zdi, da kar z obeh strani. Sledile so še babice, tete, prijazne sosede in družinske prijateljice, ki smo jih srečali tistega dne. Spominjam se tudi številnih moških, ki so ob cestah ali pločnikih hiteli s šopkom nageljnov, najbrž svojim ženam ali ljubljenim ženskam naproti.
Kasneje sem na mednarodni ravni spoznaval, da se ta dan ne obeležuje v vseh državah sveta, da je pogled na ta dan vezan na kulturni, politični sistem in dojemanje posamezne države, njenih državljanov. Na življenjski poti sem spoznaval veliko moških in tudi žensk. Dobrih, odličnih, toplih, ljudi, ki jim pravimo kolegi, z nekaterimi so se stkala prijateljstva, spoštljivi in globoki stiki, razočaranja in tisti posebni odnosi, kjer se je eden ali drugi oziroma oba, moral za odnos ponuditi nekaj več, dati delček sebe, se čemu odreči, dati skupen cilj nad svojega, lastnega.
Obstaja pa še ena pot, pot, ki je prišla sama od sebe in sicer potovanje med ljudmi, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje prizadele. Tu sem spoznaval strah, padce, obup, razhajanja, prošnje, pričakovanja, jezo, bes, ljubezen in odpuščanja. Spoznaval sem razliko med moškim in žensko, razumevanjem življenjskim izzivom, spoznaval sem bistvo življenja. Življenja, ki ga imamo kot največji dar tukaj in zdaj.
Torej 8 marcu podarimo še ostalih 364 dni, ščepec spoštovanja in ljubezni in počasi bomo spoznavali bistvo skupnega sobivanja in življenja.
Iskrene čestitke!”

Robert Štaba