Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Mnenje o avtocestni policiji za časopis Delo

delo 27022021

Mnenje Roberta Štabe, predsednika Zavoda Varna pot in podpredsednika Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR o avtocestni policiji v današnji izdaji časopisa Delo.

»Ideja o avtocestni policiji ima že dolgo brado. Samo poimenovanje oziroma to, kako ji danes rečemo, niti ni več pomembno. Bistveno je, ali bomo dali upravljavcem in nadzornikom tega omrežja ustrezno pravno podlago za učinkovito delo in jim zagotovili sodobno tehnološko opremo, ki zelo pogosto reši in nadomesti fizično navzočnost služb. Z učinkovitim in povezanim delom vseh deležnikov na teh cestah bo največ pridobila celotna družba, gospodarstvo in mi uporabniki.«

Robert Štaba za Delo, 27.2.2021

»Vzporedno s tem so z razvojem sodobne tehnologije, vse gostejšim prometom in čedalje večjimi hitrostmi vzdrževalci hitrih cest začeli svojo vlogo zgolj iz vzdrževanja aktivneje prenašati v upravljanje in usmerjanje prometa. Sem sodijo različni obveščevalni portali, pametna in moderna signalizacija na cestni infrastrukturi, predorih, viaduktih, tehtanje in omejevanje tovornih vozil, prevozi nevarnih snovi, cestnine in podobno.«

Robert Štaba za Delo, 27.2.2021

»Z odpiranjem navedenih cest so se logično kazale nove potrebe in oblike dela vseh služb, pri čemer policija ni nikakršna izjema. Nadzor, kontrola prometa, varnosti, obravnava prometnih nesreč, ki imajo na teh cestah zaradi hitrosti največkrat hujše posledice, nedvomno zahtevajo tudi ustrezno usposobljene policiste, tako v znanju kot opremi,«

Robert Štaba za Delo, 27.2.2021

Celoten članek si preberite tukaj.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.