Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zakaj Zavod Varna pot podpira akcijo 40 dni brez alkohola

40 dni brez alkohola zakaj

Slovenija velja za mokro družbo. Tako vsaj pravijo ljudje, žal pa to potrjujejo tudi statistična poročila NIJZ, različnih ministrstev, ki se ukvarjajo s področjem alkohola in drugih substanc, ki vplivajo na kvaliteto zdravja in življenja. To, sicer družbeno izredno sprejemljivo stališče mokre družbe pa za seboj pušča izjemno tragiko na osebni ravni, v družinah in celotni družbi. Ni dvoma, večjo kot si lahko predstavljamo tisti, ki se s posledicami pandemije alkohola v slovenski družbi nismo srečali.

V Zavodu Varna pot se srečujemo le z enim delčkom problematike in to je na področju varnosti cestnega prometa. Alkohol je posredno ali neposredno krivec za več kot 22 odstotkov najhujših posledic prometnih nesreč.

Ne gre zgolj in samo za tiste, ki so umrli in bili hudo telesno poškodovani, posledice so se žal dotaknile tudi njihovih sorodnikov, prijateljev, kolegov. In s temi ljudmi se v našem poslanstvu srečujemo žal skoraj vsakodnevno. In ne pozabimo, tu so tudi povzročitelji, ki so brez dvoma tudi žrtev in ujetniki začaranega kroga alkohola. Ob povabilu Karitasa, da se pridružimo in podpremo akcijo 40 dni brez alkohola zato pred dobrim desetletjem ni bilo niti kančka dvoma. Bili smo veseli, opogumljeni in počaščeni, da lahko svoj del bolečine in poslanstva strnemo v širšo družbeno akcijo problematike alkohola na vseh ravneh.

Čeravno smo bili na začetku deležni kakšne neuke kritike, da gre za post, da gre za katoliško akcijo, da gre za omejeno ideologijo, smo veseli, da je čas pokazal, da so se odlični in široko zastavljeni družbeni akciji iz leta v leto priključevali različni državni, gospodarski in nevladni deležniki. Akcija je prerastla svoje okvirje in lahko rečem, da smo danes del nekega pozitivnega gibanja, kjer vsak od nas lahko da svoj prispevek dan, dva, teden, 40 dni, ni pomembno, pomembno je, da naredimo to potezo, odločitev in se zavedamo zakaj in čemu. In to je nedvomno velika naložba za vsakega od nas, naše bližnje in celotno družbo. Hvala Slovenska karitas za pobudo in povabilo ter zahvala vsem, ki akcijo podpirate in v njej sodelujete.

Srečno in pogumno še naprej!