Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Evropski dan žrtev kaznivih dejanj

eu direktiva žrtve kaznivih dejanj

22. februarja obeležujemo Evropski dan žrtev kaznivih dejanj. Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč (FEVR) je, poleg številnih drugih nevladnih združenj v EU, pomemben partner pri podpori, pomoči in zagovorništvu pravic žrtev kaznivih dejanj, povezanih z najhujšimi posledicami  prometnih nesreč.

Dejstva, da evropske ceste vsako leto zahtevajo okoli 22.800 življenj in več kot milijon poškodovanih ljudi, se morda ne zavedamo dovolj.

Vendar je število ljudi, ki so jih zaznamovale prometne nesreče, še dosti večje, saj mednje štejemo tudi družinske člane umrlih in hudo poškodovanih, njihove sorodnike, prijatelje, sodelavce, znance …

Prometna nesreča je vedno nepričakovana, zgodi se hipoma, ljudje nanjo nismo pripravljeni. Za vse udeležene in njihove najbližje predstavlja šok in travmatično izkušnjo. Življenjska pot se v trenutku spremeni. Ob izgubi ljubljenega nastane praznina. In nato se začnejo nepričakovani, zapleteni postopki sodstva, zdravstva, odškodnin itd., za katere številni, dokler se nesreča ne zgodi, sploh ne vedo, da obstajajo.

V ta namen je bila vpeljana tudi Direktiva EU o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, ki v Sloveniji ni bila implementirana do leta 2019.

Pred tem smo si v Zavodu Varna pot dalj časa prizadevali, da bi se to spremenilo. V ta namen smo se med drugim udeležili naslednjih srečanj:

Javne predstavitve mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku

Srečanje z ministrico za infrastrukturo ga. Alenko Bratušek

Delovni sestanek na Državnem vrhovnem tožilstvu

Vlada je konec januarja 2019 sprejela besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku. 26. marca 2019 pa je Državni zbor s 46 glasovi za in 33 proti sprejel vladni predlog novele. S tem se uveljavlja tudi Direktiva 2012/29/EU, s katero dobivajo več pravic tudi svojci žrtev prometnih nesreč.