Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Začenja se akcija 40 dni brez alkohola

2021 Jumbo 40d_4x3_v11-OK

Danes se začenja akcija 40 dni brez alkohola, ki jo organizira Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in
Med.Over.Net že šestnajsto leto. Akcija traja 17. 2. – 3. 4. 2021.

Akcija se začenja z današnjo novinarsko konferenco ob 11. uri. V živo si jo lahko ogledate na vzivo.sta.si.


Akciji se pridružuje tudi Zavod Varna pot.

Slovenija velja za mokro družbo. Tako vsaj pravijo ljudje, žal pa to potrjujejo tudi statistična poročila NIJZ, različnih ministrstev, ki se ukvarjajo s področjem alkohola in drugih substanc, ki vplivajo na kvaliteto zdravja in življenja. To, sicer družbeno izredno sprejemljivo stališče mokre družbe pa za seboj pušča izjemno tragiko na osebni ravni, v družinah in celotni družbi. Ni dvoma, večjo kot si lahko predstavljamo tisti, ki se s posledicami pandemije alkohola v slovenski družbi nismo srečali.

V Zavodu Varna pot se srečujemo le z enim delčkom problematike in to je na področju varnosti cestnega prometa. Alkohol je posredno ali neposredno krivec za več kot 22 odstotkov najhujših posledic prometnih nesreč.

Ne gre zgolj in samo za tiste, ki so umrli in bili hudo telesno poškodovani, posledice so se žal dotaknile tudi njihovih sorodnikov, prijateljev, kolegov. In s temi ljudmi se v našem poslanstvu srečujemo žal skoraj vsakodnevno. In ne pozabimo, tu so tudi povzročitelji, ki so brez dvoma tudi žrtev in ujetniki začaranega kroga alkohola. Ob povabilu Karitasa, da se pridružimo in podpremo akcijo 40 dni brez alkohola zato pred dobrim desetletjem ni bilo niti kančka dvoma. Bili smo veseli, opogumljeni in počaščeni, da lahko svoj del bolečine in poslanstva strnemo v širšo družbeno akcijo problematike alkohola na vseh ravneh.

Čeravno smo bili na začetku deležni kakšne neuke kritike, da gre za post, da gre za katoliško akcijo, da gre za omejeno ideologijo, smo veseli, da je čas pokazal, da so se odlični in široko zastavljeni družbeni akciji iz leta v leto priključevali različni državni, gospodarski in nevladni deležniki. Akcija je prerastla svoje okvirje in lahko rečem, da smo danes del nekega pozitivnega gibanja, kjer vsak od nas lahko da svoj prispevek dan, dva, teden, 40 dni, ni pomembno, pomembno je, da naredimo to potezo, odločitev in se zavedamo zakaj in čemu. In to je nedvomno velika naložba za vsakega od nas, naše bližnje in celotno družbo. Hvala Karitasu za pobudo in povabilo ter zahvala vsem, ki akcijo podpirate in v njej sodelujete. Srečno in pogumno še naprej!

“Posledice alkohola pri posamezniku in družbi lahko ‘zdravimo’ praviloma pri vzroku. To pa državi,različnim institucijam, nevladnim organizacijam, posamezniku praviloma samostojno težko uspe. Če razumemo problematiko in njene posledica, če tankočutno, pa vendar jasno in odločno vsak od navedenih pristopa k reševanju in iskanju pravih poti, nam lahko uspe. Skozi vsa ta leta delovanja na teh področjih ugotavljamo, da gre za evolucijo posameznika, organizacij, celotne družbe in nikakor ne za revolucijo, prepovedovanje, grožnje. Te ne rodijo željenega sadu. S svojimi aktivnostmi kot so Čista nula,čista vest, 5x STOP je kul, zv0zi, lahko v šole, mlade in različne prireditve prinašamo sporočilnost NE alkoholu in prepovednim substancam v cestnem prometu. Gre za en majhen, a pomemben delčke družbenega življenja z aktivno vlogo in podporo 40 dni brez alkohola pa je naša sporočilnost širša, močnejša in del globljega apela vseh deležnikov, ki jih Slovenska Karitas združuje v tem programu. Opogumite se, pridružite se in naredite lastno potezo.”

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.