Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Policisti javnost vse pogosteje obveščajo o cestnih divjakih

prehitra vožnja

Policisti javnost vse pogosteje obveščajo o cestnih divjakih, ki z agresivno in prehitro vožnjo ogrožajo življenja in zdravje vseh udeležencev v prometu. Pri tem nemalokrat pozabljajo, da ogrožajo tudi sebe in, da je hitrost se vedno najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Lažen občutek, ki jih morebiti preveva, kako so oni pač drugačni od povprečnih voznikov in “obvladujejo” varen potek hitre vožnje, je nemalokrat zavajajoč in lažen. To vrlino praviloma obvlada le določen % izurjenih in treniranih voznikov (šport, specialni treningi…) in se to na varnih in za to namenjenih površinah (dirkališčih) in cestah (cestne zapore, organizirane prireditve).

Javne ceste in v javnem cestnem prometu s številčnimi različnimi udeleženci in njihovimi ravnanji je tovrstno dejanje izzivanje in po naših merilih zavestno in neodgovorno iskanje najhujših posledic.


Spletni medij 24ur.com poroča:

Dvakrat prekoračil hitrost, dvakrat so ga ujeli policisti

Prehiter voznik, ki je divjal po gorenjski avtocesti, si je v ponedeljek prislužil 2400 evrov globe in 18 kazenskih točk. Ko so ga policisti prvič ustavili zaradi prehitre vožnje, ga ni ustavila niti globa niti kazenske točke, ampak je spet pritisnil na plin. In še enkrat so ga ujeli policisti.

V ponedeljek sredi popoldneva so gorenjski prometni policisti na avtocesti zaradi prekoračitve hitrosti dvakrat obravnavali istega voznika. Najprej je med Šenčurjem in Kranjem, kjer je omejitev 130 km/h, vozil s hitrostjo 216 km/h. Pol ure pozneje pa so mu policisti na avtocesti Lesce–Karavanke, kjer je omejitev hitrosti 110 km/h, s sistemom Provida izmerili še hitrost 190 km/h.

Voznika – gre za hrvaškega državljana – so obakrat ustavili in ga obakrat kaznovali z globo 1200 evrov in devetimi kazenskimi točkami. Skupno bo tako moral plačati 2400 evrov globe, prislužil pa si je tudi 18 kazenskih točk.

V zadnjih dveh tednih so gorenjski prometni policisti samo zaradi meritev stacionarnega radarja v prenosnem ohišju obravnavali še 45 drugih hujših prekrškov s prekoračitvijo hitrosti vožnje. V vseh 45 primerih gre za vožnjo nad 180 km/h.

Policisti zato pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in odgovorni vožnji.

“Zlasti hitrost je ključna za zagotavljanje boljše prometne varnosti, ker zaradi nje prihaja tudi do mnogih drugih nevarnih dejanj. Med njimi so izsiljevanja prednosti, nepravilna stran in smer vožnje, nepravilna prehitevanja, vožnja na prekratki varnostni razdalji itd. Večje ko so hitrosti, hujše so poškodbe. Zato bodite odgovorni in prilagodite hitrost.”

PU Kranj

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.