Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Akademik in arhitekt Marko Mušič – prejel nagrado Prešernovega sklada za življenjsko delo

Marko Mušič

Danes je poseben dan. Ne samo zaradi državnega praznika, ne samo zaradi slovenskega kulturnega praznika, ne samo zaradi Prešernovega dne, temveč tudi zaradi Prešernove nagrade, ki jo prejmejo ustvarjalci, ki so s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki, v okviru svojega življenjskega opusa, trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. 

Med njimi je letos tudi nagrajenec za življenjsko delo – akademik in arhitekt Marko Mušič. Številnim, ki poznajo opus dela akademika Marka Mušiča je nagrada nekaj, kar mu v slovenskem ustvarjalnem okolju nedvomno pritiče, nam, ki smo izjemnega arhitekta, predvsem pa človeka spoznali na osebni ravni, pa je v čast, da imamo priložnost in možnost rasti z njim in ob njem. 

Akademik Marko Mušič je eden tistih tihih, skromnih in aktivnih podpornikov Zavoda Varna pot, ki so bolečino, klic, apel ljudi, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje zaznamovale, strnil v Osrednje slovensko obeležje žrtev prometnih nesreč. Obeležje, zlitje slovenske matere Narave in bolečine duha, stoji. Stoji v spomin in opomin. Stoji kot opomin v spomin!«,  je zapisal pobudnik in predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, ob odprtju spomenika na ljubljanskih Žalah. 

Za svoj prispevek, izjemno umetniško in ustvarjalno delo, je za nedvomno enega najlepših osrednjih nacionalnih spomenikov žrtvam prometnih nesreč v okviru držav EU, ob obeležitvi  Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč leta 2017, akademik Marko Mušič prejel visoko priznanje Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč .

Spoštovani in cenjeni nagrajenec, spoštovani in cenjeni akademik Marko Mušič, spoštovani prijatelj, iskrene čestitke ob prejemu nagrade in še veliko, veliko ustvarjalnih let vam želimo.

Robert Štaba

Predsednik Zavoda Varna pot 

Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.