Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Začenja se nacionalna preventivna akcija za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu

logo_16-9-07

»Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu, ki bo potekala do 7. februarja 2021 in jo koordinira Agencija za varnost prometa.

Policija bo med svojim rednim delom po vsej Sloveniji poostreno nadzirala uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Podprimo aktivnosti nacionalne preventivne akcije za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu in prispevajmo svoj delež k uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja:

vidnem – namesto na cesto in okolje, je pogled usmerjen v zaslon telefona,

telesnem – roke niso na volanu ali krmilu vozila, temveč na napravi,

miselnem – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.