Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Robert Štaba za Delo o vplivu epidemije na statistiko slovenskih cest

Delo 12012021

Robert Štaba je za Delo podal komentar o vplivu epidemije na statistiko slovenskih cest.

Med drugim je povedal, da je pomembno, da v družbi določimo, kaj je napaka, kaj manjša malomarnost in kaj dejansko nesreča ter kje smo s svojim neodgovornim ravnanjem prestopili pravico nekoga drugega, ki je naredil vse po pravilih, in mu odvzeli zdravje ali življenje.

»Takrat to ni več nesreča, temveč zavestno izzivanje najhujših posledic, navadno za nedolžne soudeležence v prometu. Bolj ko ima sistem jasne okvire, pravila, sledenje, analiziranje in uvajanje novih, učinkovitejših ukrepov, v bolj varni državi živimo in z njo raste intelektualna, duhovna rast kulture in medsebojnih odnosov v cestnem prometu. Zato ni razloga in časa za veselje. Ali sistem obvladujemo, se vedno pokaže na daljši rok, čez pet do deset let, in pomembno je, da je ta trend usmerjen v edini humani cilj, v vizijo nič.«

Robert Štaba, Vpliv epidemije na statistiko slovenskih cest (Delo, 12.1.2021)

Celoten članek je na voljo za branje tukaj.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.