Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Romunski voznik tovornjaka vijugal po cesti, vozil z 1,16 promila alkohola v krvi

tovornjak

Spletni medij 24.ur poroča:

Na hitri cesti H4 Razdrto–Vrtojba je v četrtek romunski voznik tovornega vozila vijugal po vozišču. Policija je 56-letnika izsledila na počivališču, preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da ima v krvi 1,16 promila alkohola. “Bodite 0,0 voznik, spoštujte ukrepe, na pot se odpravite, če je res nujno, predvsem pa s svojim odgovornim ravnanjem prispevajte k umirjanju razmer,” ob tem poziva Policija.

Novogoriški policisti so bili včeraj ob 13.48 uri obveščeni o kršitvi cestnoprometnih predpisov – na hitri cesti H4 Razdrto–Vrtojba je voznik tujega tovornega vozila vijugal po vozišču. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so na počivališču hitre ceste v Šempasu izsledili 56-letnega voznika tovornjaka in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je bil romunski voznik močno pod vplivom alkohola, imel je kar 1,16 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, sporočajo s PU Nova Gorica.

Zoper voznika so policisti odredili pridržanje v policijskih prostorih, podan je bil obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Ob tem Policija znova opozarja, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oziroma negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil  vozniki  ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih  udeležencev v cestnem prometu! “V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične,” dodajajo na PU Nova Gorica. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot v resnici, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot …

Znova pozivajo tudi k doslednemu spoštovanju vseh veljavnih protikoronskih ukrepov. “Bodite 0,0 voznik, spoštujte  ukrepe, na pot se  odpravite, če je res nujno, predvsem pa s svojim odgovornim ravnanjem prispevajte k umirjanju razmer. Bodite odgovorni do sebe in do drugih. Z odgovornim ravnanjem v prometu izkazujemo tudi spoštovanje do preobremenjenega zdravstvenega osebja.”

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.