Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Med decembrskim poostrenim nadzorom prometa policisti odredili 19.496 alkotestov

Foto: Robert Balen

Med 7. in 31. decembrom 2020 je potekala nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo je koordinirala Javna agencija RS za javnost prometa.

Policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali so cestnoprometni udeleženci vozili pod vplivom alkohola.

In kaj poročajo?

V tem obdobju so odredili 19.496 alkotestov, od katerih je bilo 516 pozitivnih, 36 voznikov pa je preizkus odklonilo. Začasno je bilo odvzetih tudi 477 vozniških dovoljenj in pridržanih 21 voznikov motornih vozil, v 187 primerih pa je bilo odstopljeno od pridržanja. (Vir: Policija)

Ob zaključku starega leta pa je Agencija za varnost prometa poročala:

“V času od razglasitve druge epidemije, 19. 10. 2020 do vključno 23. 12. 2020 je število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, upadlo za polovico v primerjavi z lanskim enakim obdobjem (158 prometnih nesreč letos, 319 v enakem obdobju lani). Tudi podatki iz časa kampanje »Varujmo življenja, vozimo trezni!« od 1. do 23. 12. 2020 izkazujejo podoben trend, kar za polovico manj prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola (60 letos, 129 lani). Še bolj spodbudni pa so podatki o posledicah teh prometnih nesreč, saj od 19. 10. 2020 do vključno 27. 12. 2020 ne beležimo smrtnih žrtev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev (lani so bili v tem obdobju alkoholizirani povzročitelji odgovorni za pet smrtnih žrtev). Tudi pri poškodbah zaradi alkoholiziranih povzročiteljev je zabeležen znaten upad, kar 66 % manj je bilo skupaj lažjih in hudih telesnih poškodb (19. 10. 2020 do vključno 23. 12. 2020 skupaj 50, v enakem obdobju lani 149 telesnih poškodb).” (Vir: AVP)


Pri ozaveščanju smo na Zavodu Varna pot sodelovali z akcijo Čista nula, čista vest, podrobnosti pa si lahko preberete tukaj.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.