Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Nižje kazni za prekoračitev hitrosti, višje za uporabo telefona med vožnjo

Hitrost

Vlada je obravnavala predlog zakona o pravilih cestnega prometa, ki občutno znižuje kazni za prekoračitev hitrosti, zvišuje pa kazni za tiste, ki med vožnjo uporabljajo telefon. Po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca so globe primerljive z drugimi državami v Evropski uniji. Minister meni, da bi morali več vlagati v preventivo in nadzor. Predlog zakona, ki ga vlada pošilja v DZ, prinaša še nekatere druge spremembe.

Prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro v območju, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, bo voznika po predlogu vlade stala 40 evrov. Kazen za prekoračitev hitrosti od 10 do 20 kilometrov na uro se bo s sedanjih 250 evrov znižala na 120 evrov plus tri kazenske točke, kazen za prekoračitev od 20 do 30 kilometrov na uro pa bo znašala 250 evrov, poleg tega voznika čaka pet kazenskih točk. 

Vlada po  besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca v predlogu zakona o pravilih cestnega prometa uveljavlja tudi novo kazen, in sicer bo globa za prekoračitev hitrosti od 30 do 40 kilometrov na uro znašala 500 evrov kazni in sedem kazenskih točk. Prekoračitev hitrosti od 40 do 50 kilometrov na uro pa bo kršitelja stala 750 evrov in devet kazenskih točk. Predlog zakona zvišuje tudi kazni za prekoračitev hitrosti v območjih, kjer je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. Prav tako bodo nižje na hitrih cestah in avtocestah.

Tam, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, pa bo odslej kazen za prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro znašala 40 evrov, prekoračitev od 10 do 20 kilometrov na uro bo prekrškarje stala 130 evrov, prekoračitev med 20 in 30 kilometrov na uro 500 evrov plus sedem kazenskih točk. Tisti, ki bodo hitrost prekoračili za 30 ali več kilometrov na uro, pa bodo plačali 1200 evrov in ostali brez vozniškega dovoljenja.

Po predlogu, pripravljenem za današnjo sejo vlade, bi se povečale kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki ga predstavlja uporaba telefona med vožnjo. Ministrstvo predlaga zvišanje kazni, in sicer s 120 evrov na 250 evrov, poleg tega pa bi kršitelj dobil tri kazenske točke.

‘Kazni, ki so evropsko primerljive’

“Sam sem zagovornik zniževanja kazni za prehitro vožnjo, ker tudi glede na izkušnje iz tujih držav menim, da korelacije med visokimi kaznimi in prometnimi nesrečami s smrtnim izidom ni,” je na novinarski konferenci dejal minister. Pomembno se mu zdi, da čas vlagamo v preventivo in kontrolo ter na ta način ublažimo prometne nesreče in njihove posledice.

“Naše kazni bodo s tem predlogom končno evropsko primerljive, zlasti s sosednjo Avstrijo, kjer so še nižje,” je dodal Vrtovec in dodal, da je kultura vožnje odvisna zlasti od ozaveščenosti voznikov.

Možnost zavijanja desno ob rdeči luči

Predlog zakona, ki ga vlada pošilja v DZ, prinaša še nekatere druge spremembe. Med drugim je Vrtovec izpostavil možnost zavijanja na desno ob rdeči luči v križiščih, ki so pregledna in kjer je to mogoče. “Ta križišča bodo tudi primerno označena, pretočnost pa bo zagotovo boljša,” je dejal.

Električni skiroji kot lahka motorna vozila

Prav tako predlog električne skiroje opredeljuje kot lahka motorna vozila. Z njimi se bo zdaj po ministrovih pojasnilih možno voziti po kolesarskih poteh ali ob desnem robu cestišča, kot to velja za kolo ali mopede. “Na drugi strani pa prepoveduje vožnjo po prostoru, ki je namenjen pešcem,” je izpostavil. Uporaba električnih skirojev bo dovoljena od 14. leta naprej, do 18. leta pa bodo morali vozniki nositi čelado.

Zaživela bo avtocestna policija

Kot še enega od ukrepov, s katerimi želijo na ministrstvu zagotoviti večjo varnost in red na avtocestah, pa je minister izpostavil avtocestno policijo, ki bo predvidoma zaživela v prvih mesecih prihodnjega leta. Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak so danes podpisali sporazum, ki ureja njen nastanek.

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.