Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Čas je, da spregovorite tudi vi – ukrepajte

Banner_web_1200x620px – 13

London, oktober 1990. Prometna nesreča in izguba sina. Pet let kasneje, leta 1995, po dolgoletnih sodnih postopkih, je mama in kasneje predsednica FEVR, Brigitte Chaudhry, prižgala prvo svečko v spomin in opomin. Mineva 25 let od bolečine, ki jo je želela deliti z milijoni ljudi, ki po svetu trpijo za izgubo življenja in zdravja, ki jih nesreče prinašajo s seboj
Njen pogum, vztrajnost, vizija, povezovanje posameznikov, držav, pomoč pri vzpostavitvi organizacij za podporo žrtvam prometnih nesreč kot RoadPeace (UK), so obrodili sad. S prijatelji in člani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (
FEVR) se je prižiganje svečk v spomin in opomin razširilo po evropskih mestih.
Desetletno gibanje so države članice OZN, 26. oktobra 2005, ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (
WHO) in UNRSC, z Resolucijo Generalne skupščine OZN 60/5, umestile kot „Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč“.
Tako je tretja nedelja v novembru imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V letu 2011 je podporo aktivnostim podal tudi Evropski parlament.
Na pobudo Zavoda Varna pot smo, skupaj z 
MO Ljubljana, vladnimi in nevladnimi organizacijami, Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč leta 2007 prvič obeležili tudi v Ljubljani – v Sloveniji.
Ljudje, ki so nas posledice zaznamovale smo se izpostavili in dali svoj glas. Številni odgovorni v državi, podporniki ste nam prisluhnili in skupaj smo obrnili krivuljo umrlih in poškodovanih v smeri 
»Živimo Vizijo NIČ.«. Slovenija si jo zasluži.
Čas je, da spregovorite tudi Vi, podprite nas in 
UKREPAJTE.

Robert Štaba
Predsednik Zavoda Varna pot
Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.