Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V dvotedenski akciji za večjo varnost pešcev preko 2.000 kršitev

AVP posveti-mi-pozornost-1200x467

Ob zaključku nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden (številne aktivnosti, ki jih spodbuja in koordinira Agencija za varnost prometa), ki je potekala med 5. in 18. oktobrom 2020, katere namen je bil opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu, Policija poroča, da so v tem času preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev in pri tem ugotovili kar 2.018 kršitev.

Vozniki največkrat izsiljujejo pešce, pešci pa prečkajo cesto ob rdeči luči in tam, kjer ni prehoda

Od ugotovljenih 2.018 kršitev cestnoprometnih predpisov so jih 183 naredili vozniki, kar 1.835 pa sami pešci. S strani voznikov je bila najpogostejša kršitev izsiljevanje prednosti na prehodih za pešce. Pešci pa so svojo varnost največkrat ogrožali s tem, ko niso upoštevali rdeče luči na semaforjih ali pa so cesto prečkali izven prehodov za pešce.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Zato znova opozarjamo, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu prisotni kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

Vir.