Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

(INTERVJU) Srčnost – glavno vodilo mlade ambasadorke Pie Golob

728BC7B5-7CC7-48AD-A612-99493F1E3BF5

Pia Golob je ena izmed najbolj aktivnih moderatorjev Zavoda Varna pot, ki ste jo morda spoznali v naši poletni družbeno ozaveščujoči kampanji Izberimo življenje in skupaj recimo NE hitrosti in alkoholu, ki je potekala na Facebooku in Instagramu.

Pia, kar nekaj let si že naša moderatorka. Veliko je nasvetov, priporočil otrokom, dijakom ob novem šolskem letu. Kaj pa bi ti sporočila vsem, ki smo aktivni v dnevnem prometu na slovenskih cestah?

Najpomembnejše je naše zdravje in življenje. Zato bi sporočila le, pojdimo v promet z glavo in sprostimo nestrpnost, agresivnost raje v naravi, s športom, gibanjem in ne na cestah.

Zelo konkreten, jasen in neposreden nasvet. Meni se zdi globok, morebiti komu malce splošen, patetičen. Kaj bi ti izpostavila, da je s tvojega vidika bistvo življenja in naših odnosov tako v poslovnem, družinskem, partnerskem področju ali pa preprosto na cestah?

Nedvomno to, da smo prijazni in spoštljivi drug do drugega. Sama se namreč še predobro zavedam, da nikoli ne veš kaj doživlja, živi ali preživlja nekdo drug. Hvaležni moramo biti za zdravje in življenje tukaj in zdaj. Hvaležni moramo biti za ljudi, ki so z nami, nas obdajajo. In pa seveda, da se imamo radi in si to tudi povemo/pokažemo saj se lahko zgodi, da si bomo to želeli izkazati, pa morebiti zaradi okoliščin v življenju tega ne bomo mogli več storiti.

Med našimi moderatorji vemo, da to kar govoriš tudi živiš. Tudi zato te imamo tudi tako radi. Pa vseeno, malce sem zvedava, ali je edini razlog, da si se nam pridružila skrit v izgubi sestre v prometni nesreči?

Je pomemben razlog, ni pa edini. Ko sem se zavedla moči tragičnih posledic za družino, bližnje in prijatelje,  sem se začutila v sebi,  da se nesreče po svetu nedvomno lahko preprečijo. In v Viziji NIČ sem našla potrditev in odgovor, da se. Skozi pedagoške programe, ki jih imamo za otroke in mladostnike in z delitvijo lastne izkušnje pa je samo še dozorela odločitev, da bom ozaveščala in izobraževala mlade o pomenu prometni varnosti. Delati dobro, obrniti kruto zgodbo izgube v pozitivno, mi je dalo smisel, vse pa sem združila tudi v svojo prid, saj tako tudi sama pridobivam pomembne pedagoške izkušnje, ki mi bodo koristile v prihodnje pri mojem nadaljnjem profesionalnem delu.

Na kaj to namiguješ? Se v tebi skriva klic biti učiteljica?

Hmm, zaključujem študij Molekulske in funkcionalne biologije, vzporedno pa študiram še Biološko izobraževanje, saj si želim poučevati biologijo. In ni dvoma, z vsako delavnico, moderiranjem, odnosi z učitelji, učenci pridobivam neprecenljivo in koristno znanje, izkušnje. Poleg teorije bo to odlična življenjska pot do modrosti, kar pa je tudi moj cilj, saj med vsemi navedenimi deležniki iz njihovih zgodb pridobivamo vsi skupaj neprecenljive  življenjske izkušnje.

Se ti je kakšen dogodek/izjava/anekdota iz aktivnosti Zavoda Varna pot posebej vtisnil v spomin in zakaj?

Najbolj sem si zapomnila dveh pohval, ki sta se mi zapisali v srce. Med izvajanjem delavnice v prvem razredu, me je ob zaključku učiteljica prijazno ogovorila in mi dejala:« Pri tebi pa sem opazila poseben dar, vidim ljubezen do pedagoškega dela in da imaš posluh za delo z otroci. Kar uporabi ta talent.« No, na drugi strani pa mi je ob priliki učenec 9. razreda po delavnici  5 x STOP je kul rekel: «hvala za super delavnico, res bi si želel imeti tako učiteljico.« No, vidiš, tako lepi pohvali in tako sem si jih zapomnila. Res cenim vsako pohvalo, pozitivno misel in tudi nasvet, da se lahko še nadgradim in postanem boljša.

Kaj meniš, kako lahko mladi pridobljene oz. slišane informacije na naših delavnicah Zvozi in 5 x STOP je kul uporabijo v življenju kot udeleženci v prometu?

Sama se trudim, da poleg prometnega znanja učencem predam tudi nekaj ”življenjskega znanja”. Rada izpostavim solidarnost, prijaznost in spoštovanje. Že vsebine same delavnice so zastavljene zelo dobro in se fokusirajo na koristne informacije, ki jih učenci lahko aplicirajo v vsakodnevne situacije v cestnem prometu. Prepričana sem, da se bodo ob določenih primerih v življenju, naši slušatelji spomnili vsebin, pogovorov, diskurza, sporočilnosti naših delavnic. Samo, da bo pravočasno in varno za vse.

S Pio sem se pogovarjala Kaja Kobal.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.