Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Slovenija z eno najbolj tolerantnih zakonodaj za pijane voznike med varnimi državami EU

alko-voznja

Opozorilo Policije (novica spodaj) je samo še en dobronameren apel tistih, ki se pri svojem delu srečujejo s posledicami prometnih nesreč. Sami smo že dolgo mnenja, da nekonsistetna, izjemno tolerantna zakonodaja v Sloveniji zahteva celovito in vsestransko spremembo. Prepričani smo, da bo tudi pri nas prišel čas, ki bo dozorel in pripeljal večji odgovornost in odnos odgovornih, posameznikov in celotne družbe do alkohola, prepovedanih substanc in vožnje.


Ljubljanski policisti opozarjajo na vse več pijanih povzročiteljev nesreč

V 33 prometnih nesrečah, ki so jih v zadnjih 48 urah obravnavali ljubljanski policisti, je kar devet udeležencev vozilo pod vplivom alkohola. V večini primerov so bili pijani vozniki samoudeleženi v nesreči, utrpeli pa so lažje poškodbe.

V soboto okoli 3.30 se je na Litostrojski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča. Voznik ni vozil po desnem prometnem pasu in je zato zapeljal čez levi rob vozišča in posledično trčil v drog javne razsvetljave. V nesreči se je lažje poškodoval, z reševalnim vozilom pa so ga prepeljali v UKC Ljubljana. Policisti so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola (0,76 mg/l), zato so vozniku odvzeli vozniško dovoljenje. 

Včeraj, nekaj pred 3. uro so bili policisti obveščeni  o prometni nesreči na območju Šiške. Kolesarka je vozila po pločniku, pri tem pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola (0,72 mg/l) trčila v betonsko korito in padla. V nesreči se je lažje poškodovala, izdan pa ji je bil plačilni nalog. 

Nekaj pred 14. uro se je zgodila nesreča na cesti od Škofljice proti Malem Vrhu pri Šmarju. Pijan voznik (1,27 mg/l) je zapeljal preblizu desnega roba vozišča, trčil v robnik in ograjo, nato pa zapeljal v jarek na levi strani vozišča. Poškodb ni utrpel, so mu pa policisti začasno odvzeli vozniško dovoljenje. 

Včeraj okoli 23. ure je voznik na Prušnikovi ulici v Ljubljani trčil v dve parkirani vozili. V nesreči ni bil nihče poškodovan, je pa voznik vozil pod vplivom alkohola (0,56 mg/l). 

Tudi v petek zvečer so policisti obravnavali nesrečo, v kateri je bil samoudeležen voznik osebnega vozila. Voznik je vozil po lokalni cesti iz smeri Cerknice proti Slivnici, pri tem pa je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,70 mg/l) zapeljal s ceste po brežini navzdol. V nesreči se je lažje poškodoval. 

V petek, nekaj minut pred 11. uro, pa je policija obravnavala nesrečo na Ulici za hribom v Trzinu. Nesrečo je povzročil 24-letni voznik kombija, ki je vzvratno zapeljal z dvorišča na cesto v trenutku, ko se je po njej pravilno pripeljal 48-letni voznik mopeda. Ta se je trčenju skušal izogniti, a je nato trčil v zadnji del kombija in padel po vozišču. Mopedist, ki je vozil brez varnostne čelade in pod vplivom alkohola (0,39 mg/l), se je v nesreči lažje poškodoval. 

Policisti so v zadnjih 48 urah obravnavali še tri prometne nesreče, v katerih je preizkus z alkotestom povzročiteljem pokazal več kot 1,5 promila alkohola. Skupno je torej v 33 nesrečah devet udeležencev vozilo pod vplivom alkohola. 

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.