Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Nesprejemljiva zabava treh moških v Podčetrtku: brezčutno zapeljali čez gosi in se pri tem smejali

pijana voznja2

Posnetek nasilnežev, ki se znesejo nad gosmi, je sprožil veliko ogorčenje. Zbij eno, zbij. To je slišati na videoposnetku, ki kaže popolnoma nesprejemljivo zabavo treh mlajših moških. Na prigovarjanje sopotnikov je voznik avtomobila pohodil plin, brezčutno zapeljal čez dve gosi, ki sta hodili po cesti, vsi trije pa so se ob tem na ves glas smejali. Ena od gosk je hudo poškodovana, druga jo je odnesla brez poškodb. Policija primer že preiskuje. Na posnetku pa se nazorno vidi tudi to, da so na zadnjih sedežih vozili alkohol.

Klemen Grabljevec z Univerzitetno rehabilitacijskega inštituta Soča je za 24UR ZVEČER ocenil, da gre za izjemno objestno vožnjo, s katero so ogrožali tudi stanovalce naselja. “Lahko bi prišlo do težkih trajnih poškodb, stroški njihovega zdravljenja bi bili samo v prvi etapi zdravljenja od 100.000 do 200.000 evrov. Njihovo objestnost bi plačali vsi davkoplačevalci, ki plačujemo prispevke v zdravstveno blagajno,” je bil oster.

Do vožnje pod vplivom alkohola imamo pri nas še vedno veliko tolerance, opozarja. “Posnetek deluje kot posnetek iz nekega ameriškega mesta, ampak to ni Amerika, to je Podčetrtek. Ni težava v fantih,  ki so tvegali svoja življenja, življenja drugih in prizadetost svojih staršev, težava je v tem, da lokalne oblasti očitno vedo, da se na cestah takšni ekscesi dogajajo, in to dopuščajo,” je opozoril na neaktivnost lokalnih oblasti.

Policija dogodek sicer preiskuje. Kot je še povedal Grabljevec, težko verjame, da okolica ne zazna takšnega početja, a se v Sloveniji takšne stvari pač dopuščajo: “Običajno postanemo vsi pametni, potem ko se zgodi nesreča. Ko pride do hudih poškodb, pa so takšni vozniki potem največji reveži, ki jim je treba pomagati, urediti zdravljenje. Nihče pa ne pomisli, kaj je bil vzrok. Ker to niti ne bi bila nesreča, ampak namerno dejanje.” 

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.