Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Poletna Čista nula, čista vest v okviru nacionalne akcije Alkohol se osredotoča tudi na pijane kolesarje in pešce

Foto: Robert Balen

V okviru nacionalne akcije, ki opozarja na nevarnosti alkoholiziranosti med vožnjo, bomo drugi vikend zapored  izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V okviru tokratne akcije bodo naši moderatorji preverjali, kako odgovorni so vozniki v Ljubljani, Velenju in na Obali.

Prisotni bomo:

  • v petek, 19. junija 2020, med 20. in 01. uro,  v Ljubljani in med 21. in 01. uro na Obali

ter

  • v soboto, 20. junija 2020, med 14. in 21. uro, na prireditvi Beach Food Festival na Velenjski plaži in med 20. in 01. uro v Ljubljani.

Obiskovalce in mimoidoče bodo ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Akcija, ki zagovarja filozofijo, »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!«,  spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol tudi po koncu razglasitve epidemije ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zaskrbljujoči podatki za leto  2019

  • 1.554 prometnih nesreč je povzročil alkoholiziran udeleženec.
  • Število omenjenih prometnih nesreč se je povečalo za 4 % v primerjavi z letom 2018
  • Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 33 udeležencev – 11 več kot v letu 2018.
  • V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran   udeleženec, se je 140 udeležencev hudo telesno poškodovalo –  zmanjšanje za 7 %, 622 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih – zmanjšanje za 2 %.

(Vir: AVP)