Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Poletna Čista nula, čista vest ob prihajajoči nacionalni akciji Alkohol se osredotoča tudi na pijane kolesarje in pešce

Foto: Robert Balen

V sklopu bližajoče nacionalne akcije, ki opozarja na nevarnosti alkoholiziranosti med vožnjo (15.6.-21.6.), bomo ponovno  izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

Najdete nas v mestih, ki podpirata Vizijo NIČ

V okviru tokratne akcije bodo naši moderatorji preverjali, kako odgovorni vozniki so Velenjčani in Ljubljančani. MO Ljubljana je kot prva občina podpisala zavezo k Viziji NIČ, MO Velenje pa je trenutno v procesu prejema certifikata Vizija NIČ.

Prisotni bomo:

  • v petek, 12. junija 2020, med 15. in 19. uro, na prireditvi Promenada okusov na velenjski promenadi in
  • v soboto, 13. junija 2020, med 20. in 24. uro, v središču Ljubljane (koncert Junij v Ljubljani na Kongresnem trgu in druga zbirališča mladih in ostalih)

Obiskovalce in mimoidoče bodo ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Akcija spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Alkohol še naprej morilec na naših cestah

Alkohol tudi po koncu razglasitve epidemije ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zaskrbljujoči podatki za leto  2019

  • 1.554 prometnih nesreč je povzročil alkoholiziran udeleženec.
  • Število omenjenih prometnih nesreč se je povečalo za 4 % v primerjavi z letom 2018
  • Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 33 udeležencev – 11 več kot v letu 2018.
  • V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran   udeleženec, se je 140 udeležencev hudo telesno poškodovalo –  zmanjšanje za 7 %, 622 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih – zmanjšanje za 2 %.

(Vir: AVP)

Apel vsem udeležencem v prometu

Opozarjamo pa, da niso nevarni le pijani vozniki avtomobilov, ampak tudi pijani kolesarji in ostali udeleženci v prometu. Po nedavnem poročanju Policije in medijev, so med 4. in 31. majem policisti zabeležili več kot 1900 kršitev. Od tega so v skoraj štirih tednih kolesarji storili 1724 prekrškov.

Tokratna akcija se osredotoča na vse udeležence v prometu in jih nagovarja o nevarnostih prisotnosti alkohola v prometu. 

Akcijo podpirajo Zavarovalnica Generali, Ministrstvo za zdravje, MIZŠ-Urad za mladino, Javna agencija za varnost prometa, Policija.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.