Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Kako razumemo pravo prijateljstvo

predaja kljucev2

Ob prometni nesreči, ki se je zgodila na Bledu, ko je bil voznica pijana sedla za volan, Policija poroča še o nenavadni prijavi. Pred kratkim so namreč obravnavali primer, ko je moški pijani prijateljici odvzel ključe avtomobila in ji tako preprečil vožnjo, ona pa ga je prijavila policiji. “Policisti so v dejanju prepoznali dobronamernost občana in tudi sami žensko pozvali, naj ne vozi,” je povedal predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

V današnjih površnih razmerjih nemalokrat ne ločimo več kolegov iz različnih vzgibov od pravih prijateljev. Ti so nam praviloma vedno ob strani, priskočijo na pomoč in so tu za nas. Pravi prijatelji poskrbijo tudi, da nam za naša dejanja enkrat ne bo žal … da ne bomo svojo življenjsko pot za vedno zaznamovali s posledicami … Akcija Čista nula, čista vest je že vrsto let vaš največji prijatelj in skrbnik, da pridete varno domov. V okviru akcije že leta skrbimo, da pijani vozniki na cestah ne ogrožajo sebe in drugih. V lokalih in na dogodkih tiste, ki napihajo čez mejo, nagovorimo, naj poiščejo alternativni prevoz (javni prevoz ali prijatelja, znanca, ki je trezen) in mu pri tem pomagamo; trezne, odgovorne, voznike pa nagradimo s simbolno nagrado.

V projektu sodelujemo s partnerji in podporniki: Ministrstvo za zdravje, MIZŠ-Urad za mladino, Policija, AVP, Generali, Porsche Slovenija.

Ko nas na vaši lokaciji zabave ni, obstajajo se vedno pravi prijatelji kot o tem poročajo mediji. Med vami bomo ponovno kmalu – že v prihodnjih tednih …   

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.