Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Povzročitelja nesreče septembra 2014 obsojena zaradi nevarne vožnje

pravica

Po skoraj šestih letih je tragična prometna nesreča v Viru pri Domžalah dočakala prvostopenjski epilog: Elbasan Destani in Ardit Ademi sta obsojena zaradi nevarne vožnje. Prvi je dobil šest let zapora, drugi dve leti in pol.

Šest let zapora Elbasanu Destaniju in dve leti in pol Arditu Ademiju. Takšen je še nepravnomočen epilog sojenja zaradi tragične prometne nesreče, ki se je septembra 2014 zgodila na Viru pri Domžalah in v kateri je umrl 22-letni domačin Jordan Latas. Če bo sodba obveljala tudi na višjem sodišču, ju čaka tudi stranska kazen prepoved vožnje motornega vozila B-kategorije: dveletna za Destanija in poldrugo leto za (poklicnega voznika) Ademija. “Dirkanje oziroma izživljanje na cesti je strogo kaznovano. Za to obstajajo urejena in plačljiva dirkališča, na katerih bi lahko izživela svoje želje po hitrosti,” je bila do njunega vedenja kritičnega predsednica senata Deja Kozjek.

Trinajstega septembra 2014 okoli 15.40 je Jordan Latas s hondo civic zapeljal s parkirišča nasproti trgovine Tuš na Viru levo na prednostno Papirniško cesto. Po njej sta takrat pridivjala dva voznika in že naslednji trenutek je strahovito počilo. Destani je z audijem A6 silovito trčil v hondo, ki jo je odbilo v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo bližnje hiše, nato pa dvignilo v zrak. Potem je spet zadela v Destanijev avto in nekaj trenutkov kasneje je bil Latas mrtev.

Najmanj 160 km/h

Po trditvah tožilstva, s čimer se je na koncu strinjalo tudi sodišče, je bil v času trčenja Destani na levem voznem pasu, torej pasu, namenjenemu vozilom iz nasprotne smeri. Že najmanj 300 metrov pred nesrečo je vozil vzporedno z audijem A4, ki ga je po (pravem) voznem pasu vozil Ademi. Sodišče je pritrdilo tožilki Jride Mršnik Poljšak, da sta med seboj tekmovala, kdo je hitrejši, čeprav sta sicer to ves čas zanikala. Zagovarjala sta se, da sta bila pred tem res v istem lokalu, a ne skupaj, saj sta se poznala le na videz. A je senat verjel trem pričam, ki so opazovale dogajanje pred nesrečo. Ena je stala na bližnji avtobusni postaji, druga na balkonu, tretja je vozila in sta jo obtožena prehitela. Destanijev zagovornik Kristijan Prostran je sicer njihova pričevanja ocenil za neverodostojna, njihovi opisi naj se ne bi ujemali, predvsem časovno ne. Toda sodnica Kozjekova je ta argument zavrnila, češ da v taki situaciji ni nič čudnega, če človek izgubi natančen občutek za čas.

Če je obramba ugovarjala večini očitkom tožilstva, pa ni mogla dejstvu, da je dvojica pred nesrečo vozila veliko prehitro. Na odseku z omejitvijo 50 kilometrov na uro je po izračunih dveh različnih sodnih izvedencev Destani vozil najmanj 160 kilometrov na uro. Ademijeve hitrosti nista mogla izračunati, sta pa, upoštevaje izjave prič o skoraj vzporedni vožnji, potrdila, da je tudi on vozil približno enako hitro. S tem pa nista ogrozila le Latasa, pač pa tudi številne druge udeležence v prometu, je razsodilo sodišče: voznike in ljudi na pločniku, kajti zgodilo se je v bližini trgovine, avtobusne postaje in prehoda za pešce. Ne nazadnje sta ogrozila tudi sopotnika v Ademijevem avtu. Zaradi vsega tega so ju obsodili naklepnega kaznivega dejanja nevarne vožnje, ne pa milejšega kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, kot je sodišče skušal prepričati zagovornik Prostran. “Zavedala sta se, kaj se lahko zgodi, če predrzno in brezobzirno kršita pravila, pa nista naredila nič, da se to ne bi zgodilo,” je odločitev senata pojasnila sodnica.

Ni pogojev za pogojno kazen

Tožilka je za Destanija predlagala devet let zapora, za Ademija pa osem let in pol. Kar zadeva Destanija, je sodišče sledilo obtožbenim očitkom, vendar ga je kaznovalo mileje. Pri odmeri kazni (za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do dvanajst let zapora) je upoštevalo časovno oddaljenost od kaznivega dejanja in da ima zdaj Destani urejeno življenje – zaposlitev, družino, preživlja otroka. “Šest let se nam zdi primerna in ustrezna kazen,” je v imenu senata izjavila sodnica. Za Ademija pa se je izšlo precej mileje, kot je predlagalo tožilstvo. Tudi njega so sicer obsodili zaradi nevarne vožnje, a kaznivo dejanje je storil v milejši obliki, za katero je zagrožena zaporna kazen do treh let. Upoštevali so namreč, da je bil Destani tisti, ki je trčil v hondo in zaradi katerega je Latas izgubil življenje. Ademiju bi sicer po zakonu lahko izrekli tudi pogojno kazen, toda senat je ocenil, da zaradi zagrešenih številnih kršitev to ne pride v poštev.

Vir.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.