Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Policija in AVP skupaj z AMZS, DARS in Zavodom Varna pot o ukrepih za večjo varnost slovenskih cest

Prometna-varnost_Policija-del.sestanek2342020

V zadnjem obdobju smo na slovenskih cestah beležili kar nekaj hudih prometnih nesreč in to kljub ukrepom prepovedi gibanja med občinami. Po prenehanju teh in drugih ukrepov vezanih na Covid-19 pa lahko pričakujemo porast prometnih nesreč. V ta namen je v. d. generalnega direktorja mag. Anton Travner v četrtek, 23. aprila, organiziral delovno srečanje, na katerega je povabil predstavnike Javne agencije za varnost prometa, AMZS, DARS in Zavoda Varna pot.

V. d. generalnega direktorja Travner se je uvodoma zahvalil za odlično sodelovanje v minulih letih, v skupnih navedenih deležnikov v prizadevanjih za izboljšanje prometne varnosti, ki se je zagotovo izkazalo kot učinkovito. Še posebej se je v praksi to odrazilo v skupni lanskoletni akciji Varno v poletje, kjer so prvič v zgodovini združili znanje in aktivnosti ključni deležniki prometne varnosti, ki so s skupnimi napori dosegli bistveno izboljšanje stanja prometne varnosti. Tudi zato je g. Travner predlagal dogovor o nadaljnjih skupnih aktivnostih na področju varnosti cestnega prometa v prihajajočih mesecih, še posebej po zadnjem tednu, ko smo po daljšem času ponovno zabeležili večje število smrtnih žrtev.

Predstavniki strokovnih institucij se zavedajo, da bo nastopilo obdobje, ko se bodo sprostili vladni odloki za zajezitev Covid-19, kar bo imelo vpliv tudi na prometno varnost. Na ceste se bodo namreč ponovno vrnili številnejši udeleženci v prometu, ki zaradi omenjenih omejitev v zadnjem času niso bili pogosto vključeni v promet. Prav tako pa strokovnjaki opozarjajo na tveganje vpliva epidemije na psihofizično stanje voznikov, kar bi se lahko odrazilo tudi pri samem ravnanju udeležencev v prometu. Da bi karseda zmanjšali izpostavljena tveganja, bodo danes navzoči deležniki še okrepili sodelovanje in pripravili več preventivnih akcij, v katerih bodo voznike opozarjali na dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč. Pri tem so v ospredju neprilagojena hitrost, za katero Dars na avtocestah in hitrih cestah beleži velik porast ter vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, kot tudi še vedno prepogosta uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Posebej so spregovorili o najbolj ranljivih skupinah udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih, motoristih, ki so bili v zadnjem obdobju med pogostejšimi žrtvami ter možnostih za njihovo zaščito. Pomembni so tudi centri varne vožnje, kjer udeleženci lahko pridobijo dragocene izkušnje v varnem okolju, zato velja spodbujati tovrsten preventivni vložek voznikov za varnost vseh.

Zagotavljanje prometne varnosti je dolžnost slehernika, pri čemer morajo svojo vlogo v polni odgovornosti odigrati vse pristojne institucije, z Agencijo za varnost prometa in Policijo na čelu, ki že nekaj let iskreno in poglobljeno sodelujeta. Zato so udeleženci današnjega srečanja trdno odločeni, da bodo z roko v roki tudi v spremenjenih okoliščinah vlagali vso energijo v to, da bi ljudje s poti varno prihajali domov.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.