Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Motorist po avtocesti s kar 250 kilometri na uro

omejitev hitrosti

Kljub številnim opozorilom policistov so slovenske ceste še vedno polne prehitrih voznikov: gorenjski policisti so včeraj merili hitrosti voznikov na avtocesti in pri tem ugotovili 27 kršitev. Med njimi je bil tudi motorist, ki je vozil s kar 250 kilometri na uro. “Prosimo, izogibajte se takim dejanjem in upoštevajte, da je voznik tisti, ki najbolj vpliva na varnost v prometu, in tisti faktor, ki tudi nosi največjo mero tveganja. Kdor tega ne razume, naj uporablja javni prevoz,” so jasni na Policijski upravi Kranj.

S Policijske uprave Kranj poročajo, da znova beležijo številne prekoračitve hitrosti na gorenjski avtocesti. Včeraj čez dan so ugotovili 27 kršitev. “Med njimi sta bila voznik osebnega avtomobila s 197 km/h in motorist s kar 250 km/h. V obeh primerih gre za hitrosti, ki jih voznik ni sposoben obvladati, če do česa pride,” je zapisal predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

“Tudi sicer tak voznik volan ali krmilo bolj kot ne samo drži in ne dela nič drugega kot, torej, ‘samo’ vozi naravnost in mimo drugih soudeležencev, ki so lahko potencialne žrtve takega norenja,” je opozoril Kos. “Verjamemo, da nihče od teh prehitrih voznikov ni razmišljal, da na avtocesto občasno zaidejo tudi živali in v takem primeru to ne bo usodno samo za žival, pač pa tudi zanje. In samo upamo lahko, da se v nesreči ne znajdejo še drugi povsem nedolžni udeleženci. Prosimo, izogibajte se takim dejanjem in upoštevajte, da je voznik tisti, ki najbolj vpliva na varnost v prometu, in tisti faktor, ki tudi nosi največjo mero tveganja. Kdor tega ne razume, naj uporablja javni prevoz,” je še jasen Kos.

Vir.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.