Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Policijski pregon iz Italije v Slovenijo: pijan in pod vplivom drog namerno trčil v policiste

alko-kljuci

Novogoriški policisti so italijanskim kolegom pomagali pri zasledovanju 22-letnega Italijana. Slednji na območju italijanske Gorice namreč ni upošteval znakov tamkajšnjih policistov in je pobegnil v Slovenijo, kjer je nadaljeval z objestno in nevarno vožnjo. V Solkanu pa je tudi namerno trčil v vozilo italijanskih orožnikov. Policisti so ga nato le ustavili v Šempetru pri Gorici. Ugotovili so, da je vozil pijan in pod vplivom prepovedanih drog.

V nedeljo, 3. maja, okoli 1. ure zjutraj so italijanski varnostni organi na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado italijanske republike o čezmejnem policijskem sodelovanju v Slovenijo zasledovali voznika osebnega avtomobila znamke Toyota Yaris z italijansko registracijo.

Voznik na območju italijanske Gorice ni upošteval njihovih znakov in se je kontroli skušal izogniti tako, da je zapeljal čez mejo v Slovenijo. “Zasledovani oziroma pobegli voznik je na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi z veliko hitrostjo zapeljal mimo kontrolne točke in nadaljeval z objestno ter nevarno vožnjo v smeri Nove Gorice in Solkana,” je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik.

Policisti OKC PU Nova Gorica so o dogodku takoj obvestili policijske patrulje na širšem območju Nove Gorice, ki so se nemudoma vključile v zasledovanje tujega voznika. Ta se jim je poskušal izogniti in z objestno vožnjo nadaljeval na širšem Goriškem (na cestah in ulicah Vrtojbe, Šempetra pri Gorici, Nove Gorice, Rožne Doline, Solkana in Mirna) in med drugim v Solkanu tudi namerno trčil v vozilo italijanskih varnostnih organov (orožnikov).

Policisti so ga čez približno pol ure ustavili na parkirišču večje trgovine v Šempetru pri Gorici in v postopku ugotovili, da je vozil 22-letni državljan Italije, v vozilu pa je bil kot sopotnik tudi 21-letni Italijan. V postopku je bilo ugotovljeno, da je voznik vozil pod vplivom alkohola (0,51 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) in pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa za prepoznavanje simptomov vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je bil namreč pozitiven.

Nadaljnji strokovni pregled v zdravstveni ustanovi je voznik odločno odklonil. Na podlagi določil Zakona o pravilih cestnega prometa so policisti 22-letnega Italijana pridržali v prostorih Policijske postaje Nova Gorica. Zaradi neupoštevanja znakov policistov, ogrožanja in nevarne vožnje pa bo zoper njega v skladu z usmeritvami Državnega tožilstva podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi (po 299. členu KZ-1) ter suma storitve kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu po 324. členu KZ-1).

Prav tako bodo policisti zoper italijanska državljana podali predlog drugemu prekrškovnemu organu (Zdravstvenemu inšpektoratu RS) zaradi kršitve vladnega odloka (Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije).

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.