Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Prazniki, upanje in uporništvo – le kaj imajo skupnega?

2020-04-24-grzan-bulc-foto-tone-petelinsek-1-1200x893

Toliko klicev, kontaktov, misli, sporočil v teh dneh dvojnih praznikov izkazuje našo povezanost. Zelo dobro namreč vemo, da so tovrstni dnevi, še posebna preizkušnja za vse, ki so v prometnih nesrečah izgubili svoje najdražje ali pa so jim posledice zaznamovale njihovo zdravje. Občutek praznine, osamljenosti, izgube, včasih nemoči je še dodatno poglobila pandemija Korona virusa in z njo domača karantena. Ne samo vaš pogum, medsebojno povezovanje, rama, uho, strokovni nasveti  temveč vedenje in zavedanje, da za vsakim dežjem posije sonce in da vsak od nas potrebuje spodbudo, upanje in luč na koncu tunela. Včasih nas tovrstni prazniki tudi razdvajajo, nam vsiljujejo eno ali drugo resnico, razmišljanja. Tudi ta občutek poznamo, ko nam srce, um in duša pravijo  – “oprosti povzročitelju”, vsakdanje življenje tukaj in zdaj pa tega ne zmore narediti. Vsaj ne takoj in ne popolnoma. In tudi v ta namen za rast obeh zaznamovanih in ranjenih polov je točka Spomina in opomina – Osrednjega obeležja žrtvam prometnih nesreč še toliko pomembnejša. Ne gre za le nemi kamen, temveč za točko, “kjer se nevidni svet tistih, ki jim je bilo odvzeto in tistih, ki so odvzeli,  srečujeta.”

In ob vsem tem zapisanem, predebatiranem, doživetem, vidimo in spoznavamo, kako  pomembno je, da smo skupaj, da smo povezani, da se spoštujemo, smo enoviti pa vseeno svoji in drugačni. In ravno zato potrebujemo upanje, potrebujemo spodbudo, potrebujemo kanček uporništva v sebi. Da se upremo delitvi, da se upremo bližnjici, da se upremo vsemu kar nas kliče in veže k razdvajanju, temi, jezi, zagrenjenosti in se obrnemo k svetlobi, luči na koncu tunela. 

Navedeno razmišljanje je še posebej spodbudil zanimiv radijski pogovor z nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc in katoliškim duhovnikom, pisateljem patrom Karlom GržanomKot je zapisal novinar Radia Slovenija Tone Petelinšek, je pogovor potekal tudi z zornega kota sodobnih bivanjskih ujetosti – na materialni in duhovni ravni. Velja prisluhniti  in spoznati čemu je UP, ki se skriva v UPORNIK-u pomemben del, ki kaže “Luč za naprej,” pravi sogovornica.