Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Številne nesreče kolesarjev: neprilagojena hitrost, pa tudi alkohol

kolo simbolna

S PU Kranj poročajo o porastu števila nesreč kolesarjev, samo zadnji konec tedna jih je bilo na njihovem območju šest. Razlogi so predvsem v neprilagojeni hitrosti kolesarjenja ter strani vožnje. V enem primeru sta kolesarja padla, ker sta vozila eden ob drugem, v petkovem primeru pa je bil posredi alkohol.

Kranjska policijska uprava je v zadnjih dneh opazila porast števila nesreč kolesarjev, saj so bili v vseh nesrečah s poškodbami udeleženi samo kolesarji. Od prejšnjega konca tedna do danes je bilo takih nesreč šest, razlogi pa so predvsem v neprilagojeni hitrosti kolesarjenja ter strani vožnje, zato pozivajo k večji previdnosti in upoštevanju pravil.

V enem primeru sta kolesarja padla, ker sta vozila eden ob drugem, v petkovem primeru pa je bil posredi predvsem alkohol, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Kolesar je namreč s pedalom kolesa zadel ob pločnik in padel po tleh. Bil je močno pod vplivom alkohola (0,81 miligrama na liter izdihanega zraka). V nesreči je utrpel lažje poškodbe. Policisti ga obravnavajo zaradi prekrškov.

Kolesarje zato pozivajo k večji previdnosti in upoštevanju prometnih pravil. So namreč zelo ranljiva skupina prometnih udeležencev, tveganje za poškodbe pri padcih in v nesrečah pa je pri njih zelo visoko, sploh če gre za višje hitrosti in alkohol.

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.