Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zakaj nismo kos vožnji pod vplivom alkohola?

alko-voznja

Skoraj vsak dan beležimo žalostne zgodbe, ki jih na slovenskih cestah piše alkohol. Tista najbolj boleča je vedno, kadar življenje izgubijo mladi. Taki tragični zgodbi, kjer se prepletata mladost, neizkušenost, alkohol in z njo nepazljivost, smo bili priča med velikonočnimi prazniki v Mariboru.

Zgovorna so dejstva, da so v letu 2019 alkoholizirani udeleženci povzročili 1.527 prometnih nesreč in zakrivili 30 smrti, kar je 8 več, kot leto poprej ter, da je vsako tretjo smrtno žrtev zakrivil alkoholizirani povzročitelj (AVP). Vozniki, ki so pod vplivom alkohola so bolj impulzivni in pogumni v svojih odločitvah, situacij pa ne zmorejo dobro oceniti, imajo počasnejši reakcijski čas, slabše obvladajo vozilo in so manj pazljivi. Slabšanje voznih sposobnosti se še posebej kaže pri mladih, neizkušenih voznikih.

Pri omenjeni prometni nesreči je alkotest pokazal, da je imela voznica v organizmu 0,51 mg/l alkohola. Kaj se dogaja v naše telesu pri taki količini popitega alkohola? Pri 1,0 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,48 mg/l izdihanega zraka je bistveno motena reakcija oči na svetlobo, bistveno je zožen zorni kot oči, zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico (kar ima za posledico nalete), reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta, možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat (Policija).

Ker so mladi nagnjeni k temu, da preizkušajo različne situacije in se dokazujejo pred vrstniki, je izjemnega pomena, da jim prikažemo, kaj se v primeru neprimerne vožnje lahko zgodi, in to na način, ki jim je blizu, ki si ga zapomnijo – s primeri, video vsebinami in izkušnjami. To počnemo v okviru programa Živimo Vizijo NIČ, kjer skupaj z našimi ambasadorji, ki so doživeli trpljenje, ki ga prinašajo posledice prometnih nesreč, izobražujemo mlade. Ozaveščanju o alkoholu in prepovedanih substancah sta namenjeni delavnici 5x STOP je KUL in zvOzi, ki jih izvajamo ob podpori Ministrstva za zdravje. V sklopu delavnic mladim predstavimo Andrejevo zgodbo, ki je vozil pijan in pri tem ubil prijatelja. Ob tem jim položimo na srce, naj ne dovolijo, da nekaj ur zabave uniči življenje njim ali komu drugemu okoli njih ali povzroči občutek krivde za celo življenje. Skupaj lahko dosežemo, da nihče več ne bo pripovedoval takih žalostnih zgodb – uresničimo Vizijo NIČ.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.