Številne prometne nesreče motoristov brez čelade in pod vplivom alkohola

Pijan prehiteval kolono treh vozil in čelno trčil v vozilo 56-letnika
April 19, 2020
STATISTIKA PROMETNE VARNOSTI
April 20, 2020

V policijskih kronikah zadnjih dni izstopajo številne prometne nesreče, v katerih so se poškodovali motoristi in mopedisti. Mnogi med njimi med vožnjo niso uporabljali zaščitnih čelad, nekateri pa so bili ob tem še alkoholizirani. Policisti opozarjajo, da se začenja motoristična sezona, zato svetujejo dodatno previdnost in uporabo zaščitne opreme.

Na PU Celje so na začetku policijskega poročila poudarili, da so v zadnjih dveh dneh izstopale prometne nesreče, v katerih so se poškodovali motoristi in mopedisti. Več takšnih nesreč se je zgodilo tudi na območju PU Ljubljana. Policisti vse voznike enoslednih vozil opozarjajo, naj bodo pri vožnji v začetnih dneh motoristične sezone še posebej previdni, seveda pa ne smejo pozabiti na uporabo zaščitne opreme in dosledno upoštevanje cestno prometnih predpisov. 

Policisti PU Celje so v petek popoldan obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je huje poškodovala 44-letna voznica motorja. Nesrečo je povzročil 39-letni voznik osebnega vozila, ki je vozil iz smeri Velenja proti Arji vasi in je v križišču za Vinsko Goro izsilil prednost motoristki. Vozili sta trčili, voznik avtomobila pa je odpeljal proti naselju, ne da bi ustavil in motoristki nudil pomoč. Povzročitelja so policisti izsledili, alkotest pa je pokazal, da je imel 0,86 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Do streznitve so ga pridržali, sledi pa kazenska ovadba zaradi nevarne vožnje in zapustitve udeleženca v prometni nesreči. 

V Vinski Gori se je zgodila še ena nesreča voznika motornega kolesa. 31-letnik, ki je pripeljal s smeri Prelske, je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil hitrost nad vozilom in trčil v kovinski steber ob cesti, nato pa ga je zaneslo še v parkirano osebno vozilo. Voznik ni nosil zaščitne čelade, v trčenju pa se je huje poškodoval.

V Spodnjih Prelogah se je v petek prav tako zgodila nesreča, v kateri je bilo udeleženo motorno kolo – voznik, ki je vozil iz smeri Slovenskih Konjic, je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil nadzor nad motornim kolesom in padel. Pri tem se je lažje poškodovala njegova sopotnica, vozniku, ki je ostal brez praske, pa so policisti zaradi povzročitve nesreče izdali plačilni nalog. 

V Bukovski vasi na območju PP Dravograd pa je zaradi neprilagojene hitrost padel voznik motornega kolesa brez varnostne čelade in se lažje poškodoval. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel 0,31 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, zato mu bodo izdali plačilni nalog. 

Še eno nesrečo, žal s hudimi poškodbami, so policisti PP Šentjur obravnavali tudi v Goričici. Nesrečo je povzročila 39-letna voznica motornega kolesa, ki je vozila iz smeri Celja proti Dolam, in trčila v neregistrirano tovorno vozilo, ki ga je vozil 22-letni voznik. 

Vinjeni kolesarji in motoristi brez čelade na območju PU Ljubljana

Na Vrhniki se je včeraj okoli 2. ure zjutraj zgodila prometna nesreče, v kateri je bil samoudeležen voznik motornega kolesa. Ta je zaradi vožnje preblizu roba vozišča in alkoholiziranosti (0,58 mg/l) izgubil nadzor nad motorjem in padel. Med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade, po informacijah PU Ljubljana pa se je lažje poškodoval. Izdali so mu plačilni nalog, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa bodo zoper njega podali tudi obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Konec tedna so policisti PU Ljubljana obravnavali tudi tri prometne nesreče, v katerih so bili samoudeleženi kolesarji, na srečo pa so jo odnesli z lažjimi poškodbami. Eden izmed njih je strokovni pregled za ugotavljanja prisotnosti alkohola v organizmu zavrnil, drugi pa je ‘napihal’ 1,04 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zoper vse tri bo izveden ustrezen ukrep. 

Bodite previdni, na motornem kolesu nosite zaščitno opremo in ne vozite pod vplivom alkohola.

Vir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *